"Atelierul de mestesuguri". Peste 300 de ardeleni au invatat sa faca profit din produse traditionale

Dată publicare: 20-03-2014 07:59
Dată actualizare: 23-03-2014 07:28


„Atelierul de mestesuguri”. Peste 300 de ardeleni au invatat sa faca profit din produse traditionale

 Dupa doi ani de eforturi pentru reinvierea mestesugarilor polupari in Transilvania, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca s-a sarbatorit incheierea cu succes a proiectului „Atelierul de mestesuguri”.

 Proiectul „Atelierul de mestesuguri” a cuprins 60 de sate din judetele Bistrita-Nasaud, Cluj, Salaj si Maramures si a fost conceput ca un pachet integrat de cursuri de calificare, servicii si instrumente menite sa sustina dezvoltarea mesterilor. In primul an de proiect, peste 200 de transilvaneni, mestesugari renumiti si iubitori ai traditiei, au dobandit calificare in tesatorie manuala sau competente de antreprenori.

Pentru a sprijini mesterii aflati la inceput de drum, in satul Dezmir din judetul Cluj a fost amenajat un atelier dotat cu toate uneltele si materialele necesare, in care astazi mesterii isi impartasesc priceperea in tesut, pictura pe lemn si margelit. Concomitent, artizanii clujeni au fost ajutati sa infiinteze trei asociatii profesionale in comunitatile Sandulesti, Mera si Baisoara. Cadrul juridic le protejeaza interesele si reuneste eforturile de a-si dezvolta si promova micile afaceri.

Pe parcursul anului 2013, 285 artisti populari au fost indrumati in dezvoltarea planurilor de afaceri in centrul regional inaugurat la Cluj-Napoca, iar 30 dintre ei au fost premiati pentru ideile lor. Premiile, in valoare de 180.000 de lei, au facut posibila crearea de noi ateliere sau renovarea celor care nu ofereau conditii adecvate si, mai mult decat atat, au dat artistilor un nou imbold sa isi urmeze pasiunea.

Ultima faza a proiectului s-a axat pe crearea unor noi piete de desfacere si promovarea online a artizanilor. Astfel, 10 pensiuni din judetele Cluj, Salaj si Bistrita au gazduit iarna aceasta expozitii ale obiectelor lucrate de participantii la „Atelierul de mestesuguri”.

In ultimele trei luni ale anului 2013, peste 12.000 de oameni au ajuns sa cunoasca indeaproape arta populara transilvaneana, prin intermediul catalogului online www.targuldelasat.ro.

Sursa: Pro TV