Vinurile romanesti sunt deliciul strainilor si profitul proprietarilor de podgorii
Sunt tot mai multi romani care au intuit potentialul vitei de vie si au pus pe roate afaceri cu vin ori sampanie. Licorile produse la noi ajung sa "dezlege" limbile multor straini, pentru ca au devenit de mult vestite si peste hotare.
Domnul Dorel s-a apucat de viticultura in urma cu 12 ani, dupa aproape un sfert de veac in care a fost angajat la stat. Acum, se mandreste cu o sampanie frantuzeasca, fina dupa o reteta secreta, care se vinde foarte bine in strainatate.
"Incet-incet am luat in arenda suprafeta de vie pe care am lucrat-o cu mare constiinciozitate." , a spus inginerul Dorel Popa.
Afacerea de familie a pornit timid cu 7 hectare de vita de vie, dar s-a extins la peste 30 de hectare, in zona Tarnavelor. Anual, ies peste 100 de mii de litri de vin. Iar pretul unei sticle, in functie de sortiment, variaza intre 10 si 70 de lei.
"Intotdeauna sampania are un gol de fermentatie, acest gol trebuie sa se pastreze. Sticlele si dopurile sunt aduse din Franta pentru a avea o calitate superioara." , spune un proprietar de podgorie.
Intr-un an, profitul se ridica la 30 de mii de euro.
Si la Aiud, un inginer, castiga bani frumosi producand Licoarea lui Bachus. A investit sute de mii de euro in podgorie, crama si vinoteca. Si, dupa 20 de ani de munca in domeniu, se poate lauda cu variate soiuri de vin, foarte apreciate si in strainatate.
"Sunt turisti inclusiv de la Grecia pana in Danemarca. Am clienti care anual vin inapoi si cumpara vin. Sunt care apreciaza vinurile vechi.", a spus un alt proprietar de podgorie”, a declarat un alt proprietar de podgorie, Emil Andras.
In satul Dobra, din judetul Satul Mare, la 81 de ani, domnul Istvan produce un vin rar, cu aroma delicata de zmeura. Acest sortiment a fost obtinut prima data de un francez, in Canada, la 1859.
In Romania, se cultiva vita-de-vie pe 181 de mii de hectare de teren, dintre care mai mult de o treime sunt acoperite cu soiuri nobile.
Sursa: Pro TV
Etichete: alba, straini, profit, vinuri, podgorii, ardeal,
Dată publicare:
27-10-2012 11:20