Salvamont Cluj, ultimii chemati in situatii de urgenta
Cel care s-a apropiat cel mai mult de locul unde cazuse avionul cu cei sapte pasageri este unul dintre membrii clubului "Salvaspeo" din Cluj, un salvamontist cu multa experienta in misiuni dificile si care cunostea zona cu ochii inchisi.
Zadarnic, insa, spune el: coordonatele lui, care indicau locul prabusirii la aproximativ un kilometru de locul unde cazuse, de fapt, aparatul, au fost ignorate total de autoritatile carora le-a comunicat. Iar rezultatul, s-a vazut.
Membrii clubului de salvamontisti au mai sprijinit autoritatile in misiuni de salvare, insa, spun ei, la Cluj nu sunt trecuti pe indexul de alarmare in situatii de criza. Asta inseamna ca isi ofera serviciile din proprie initiativa, cum s-a intamplat si de data aceasta.
"Pe la ora 18.10 din proprie intiativa am sunat la 112. M-au bagat in conferinta, care era ca si Turnul lui Babel, aprox 50 de oameni vorbeau. Zamfir avea volumul mare, l-am rugat sa-mi spun ce vede, sa-mi spuna unde-i punctul albastru. Vezi un drum natural? Da. Esti la vest sau la est? La Est. Si in acel moment, va dati seama, toate echipele erau la Vest, in partea cealalta, foaie verde-n cucuruz", spune Codrin Roman, "Salvaspeo" Cluj.
Codrin Roman sustine ca le-a spus autoritatilor ca ar fi bine sa trimita echipele de salvare in zona muntelui Pietroasa, practic, la un kilometru de locul dezastrului.
„Am inceput sa fac calcule. Din prima se vede clar in centru punctul pe care il caut. Sun din nou sa mi se confirme faptul ca sigur acel telefon s-a dat legat din judetul Cluj. Gata, aproape rezolvat. Aici am aproximat, atentie, am zis de la Ursoaia, 4 km areal, iar accidentul era la 5 km. Ultimul telefon vorbit cu cei de la ISU a fost la 18.45. daca se ajungea in acea zona nu trebuia facut decat mers pe creasta pana se gasea", adauga Codrin Roman, "Salvaspeo" Cluj.
Reprezentantii ISU s-au bazat insa pe o alta localizare si a urmat o balbaiala in teren, care a zeci de minute. Mai exact, echipele au pierdut aproximativ doua ore, facand si refacand acelasi traseu, de circa 50 kilometri. Unul dintre localnicii care s-au implicat activ in cautarile supravietuitorilor este primarul din comuna Belis. La unison cu ceilalti, el spune ca echipele de interventie au fost depasite clar de situatie si orbecaiau pe drumuri numai de ele stiute, la mare distanta de locul unde agonizau victimele.
"Cele trei echipe au venit fara rezultat dupa 3 ore, pt ca s-au prezentat coordonate sau rezultate contradictorii. Ba s-a zis partie de schi, in vecinatatea partiei de la Ursoaia. Am marsat in directia aceasta neadevarat", explica Viorel Crainic, primar comuna Belis.
In total, la serviciul "Salvaspeo" Cluj activeaza 16 voluntari, toti bine instruiti si cu pregatire medicala de baza.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, salvamontisti, ardeal, accident apuseni, accidente aviatice,
Dată publicare:
22-01-2014 16:18