Romanii si-au schimbat preferintele. Iedul este vedeta in meniul de Paste
Cine vrea o schimbare in meniul de Paste, are o alternativa serioasa pentru traditionalul miel. In fiecare an, carnea de ied castiga din ce in ce mai mult teren, chiar daca pretul este destul de piperat.
Romanii care apreciaza aceasta carne spun ca are parfum de iarba si este cea mai buna varianta pentru masa de Paste. De gatit se gateste la fel ca mielul, insa savoarea face diferenta dintre cele doua. Chiar si nutritionistii recomanda aceasta carne care are putine calorii, grasimi si este mult mai usor de digerat decat mielul.
Nea Gabriel din Telna a cumparat in urma cu sase ani capre, iar acum este multumit. Are peste 140 de iezi si face cu greu fata cererii - cei mai multi sunt arvuniti pentru Paste.
Cumparatorii vin cu cateva saptamani inainte la ferma omului ca sa isi aleaga cel mai frumos exemplar. „Cei care stiu gustul iedului cer numai ied. Carnea de ied este mult mai usoara, mult mai dulce decat aia de miel”, ne spune fermierul Gheorghe Dauti.
Dealtfel, daca ar fi sa comparam carnea de ied cu alte tipuri de carne aflam ca aceasta are mai putine calorii decat cea de pasare, este mai slaba in grasimi chiar si decat vita si are de 3 ori mai putin colesterol decat porcul.
Totusi, carnea de ied are si dezavantaje comparativ cu cea de miel - este mai atoasa si mai tare. In plus este mai scumpa. Iedul se vinde in viu cu 17 lei kilogramul, iar la carcasa cu 35 de lei kilogramul.