Primul caz confirmat de encefalita de capusa. Cei mai expusi sunt fermierii si ciobanii
Pimul caz de encefalita de capuşa din Romania in acest an a fost confirmat la un cioban de 33 de ani din judetul Sibiu. Alte doua persoane, sunt suspecte de aceasta boala grava, transmisa prin intepatura de capusa.
Cazul ciobanului de 33 de ani, domiciliat in localitatea Moşna, a fost confirmat in aceste zile de Centrul Regional de Sanatate Publica Cluj-Napoca. Pentru a preveni alte cazuri similare, s-a demarat investigaţia epidemiologica in judetul Sibiu.
”Am diagnosticat un prim caz de encefalita de capusa, transmisa la un pacient de 33 de ani din mediul rural din judetul Sibiu, care a evoluat ca o forma clinica severa, pacientul prezentand un deficit si cu evolutie favorabila ulterior. Era un cioban care nu putea sa vorbeasca si care prezenta un deficit de forta in mana si piciorul stang” a declarat Victoria Varlutiu, medic infectioase Spitalul Judetean Sibiu.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Cei mai expusi la virusarea cu encefalita de capuse sunt de departe ciobanii si fermierii. Medicii spun insa ca exista si riscul de transmitere al bolii prin laptele nefiert consumat de la animalele care au fost parazitate si in consecinta trebuie evitat acest lucru.
Encefalita de capuse este o boala infectioasa
Este produsa de virusul encefalitei si se transmite pe trei cai. In principal prin muscatura de capusa. Se poate transmite si pe cale digestiva in cazul in care se consuma lapte sau produse lactate, insuficient prelucrate termic care provin de la animalele parazitate cu capusele infectate.
Formele de manifestare ale acestei boli sunt destul de severe, iar in multe cazuri persoanele infestate cred ca de fapt s-au ales cu o viroza respiratori si nimic mai mult. Medicii spun ca simptomele sunt variate si prezentarea la spital este necesara cat mai rapid. Mai mult, ei spun ca encefalita de capuse este mult mai periculoasa decat boala Lyme, iar efectele ulterioare sunt mai severe decat in cazul bolii cu 1000 de fete, bolnavii ramanand cu sechele in mai mult de jumate din cazuri.
Cei de la Directia Sanitar Veterinara Sibiu au anuntat si ei ca reiau planurile de starpire a capuselor dupa aparitia acestui prin caz de encefalita raspandita de aceste insecte.
Sursa: Pro TV
Etichete: Sibiu, fermieri, cioban, ardeal, boala infectioasa,
Dată publicare:
27-07-2012 10:02