Pomana porcului in Ardeal de Ignat
Daca ati trecut de Ignat prin Ardeal sau Moldova, este imposibil sa nu fi simit mirosul imbietor al carnatilor si poate ati nimerit, la pomana pocului.
In vestul tarii ciorba acra a fost regina mesei, iar la Satu Mare slanina si carnea, au fost deja aranjate in granite de gospodine pricepute.Tuica fiarta i-a incalzit pe gospodarii din comuna Mihai Viteazu, judetul Cluj, care au stat in frig pentru a pastra traditia de Ignat: gazdele taie porcul din batatura. Carnatii si ciorba acra, care se prepara doar la pomana porcului sunt piesele de rezistenta.
La Satu Mare, familia Salajan s-a trezit in zori cu un singur gand: sa il taie pe Ghita, porcul crescut un an de zile cu porumb si iarba grasa. Astfel, 140 de kilograme se vor transforma in cateva ore in bucate traditionale. Slanina sau sunca, asa cum i se spune in regat este pregatita cu cea mai mare atentie, aproape ca un ritual. Doar va fi aliment de baza pentru restul anului si merge de minune cu o ceapa rosie, mamaliga rece sau paine de casa.
Multi gospodari se lauda cu cei mai buni carnati si cele mai apetisante ciolane. Si la Bistrita e aglomeratie langa afumatori. In Moldova, dupa ce a fost parlit in paie pentru a-i da un gust bun carnii, porcul este frecat cu sare. Soriciul devine crocant si fraged. Si asa domol, seara coboara peste bucatariile invaluite de un miros ca in povesti de sorici, jumari, carne fripta si tuica fiarta.
Sursa: Pro TV
Etichete: Satu Mare, ignat, gospodarie, ardeal, pomana porcului,
Dată publicare:
23-12-2013 12:12