O sansa in plus pentru bebelusi
Zeci de părinți clujeni au apelat deja la procedura de recoltare de celule stem prin care le oferă o centură de siguranță copiilor lor.
Medicii de la o clinică din Cluj prelevează țesut din cordonul ombilical care, mai târziu, în caz de nevoie, poate fi folosit la afecțiuni cum ar fi boli ale țesutului hepatic, pancreatic, boli cardiace sau chiar la reglarea sistemului imunitar. Procedura costă puțin peste 1.000 de euro, iar specialiștii spun că în România părinții optează pentru recoltarea de celule stem în doar 10% din nașteri.
Monica Chirilă are 35 de ani și mai are puțin până la naștere. S-a gândit bine și a decis, împreună cu soțul ei, ca la nașterea micuței Iarina să-i fie recoltat țesut din cordonul ombilical, ca o marjă de siguranță pentru sănătatea ei. I s-a explicat pas cu pas care este procedura și a spus da. „Am ales să recoltez celule stem la nașterea fetiței mele pentru a-i oferi o centură de siguranță. Mi s-a explicat că este o procedură nedureroasă”, spune Monica. David are doar două luni iar proaspătă mămica este deja mai liniştită în privinţa sănătăţii lui. „Am ales această procedură în primul rând pentru sănătatea copilului meu , m-am gândit că e importantă încă din primele zile ale vieţii lui să aibă o centură de siguranţă astfel încât doamne freest dacă se întâmplă ceva cu sănătatea lui să ştiu că eu am făcut tot posibilul pentru a-I fi bine”, crede Dana Ionescu, mama copilului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Procedura la care sunt supuse tinerele mămici este simplă. La naştere, medicul obstetrician este informat că mama vrea recoltare de cordon ombilical. Ulterior, acesta ajunge în banca de celule stem unde este stocat iar în momentul în care este nevoie se pot extrage celulele stem.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, medici, bebelus, maternitate, celule stem, ardeal,
Dată publicare:
10-02-2012 09:40