Numai bolnav sa nu fii in Romania, mai ales de cancer
Sperantele celor care sufera de aceasta maladie si locuiesc in centrul tarii scad de la zi la zi. Dupa ce, anul trecut, sectia de oncologie din Brasov s-a inchis, si la Sibiu e tot mai greu sa faci tratamentul.
Sute de oameni, care vin aici din mai multe judete, spun ca aparatele sunt vechi si neperformante. Peste cateva luni le expira si autorizatia de functionare, iar bolnavii vor fi nevoiti sa bata sute de kilometri pentru tratamentele vitale.
Aparatul care le da o sansa pacientilor de la oncologie este vechi, iar perioada de tratament pentru fiecare bolnav a crescut. Cu fata ingropata intre palme, doamna Doina asteapta pe hol impreuna cu sotul ei. A descoperit cancerul anul trecut, iar acest aparat este ultima ei speranta. "Reprezinta viata pentru mine, fara el cred ca nu as putea sa merg mai departe pentru ca e totul pentru noi", spune pacienta.
Medicii se simt neajutorati, aparatul de radioterapie e esential in tratarea cancerului, iar acum doar mintea deschisa a celor din Ministerul Sanatatii i-ar putea salva. Spera doar sa nu ajunga in situatia colegilor de la Brasov sau din alte centre din tara unde sectia de oncolgie si-a inchis portile.
Chiar daca autoritatile locale sprijina spitalul, din pacate pretul de aproximativ doua milioane de euro, cat costa un accelerator radioactiv de ultima generatie, este dincolo de posibilitatile spitalului.