Muzeograf amator. Nea Achim si-a transformat casa intr-un veritabil muzeu dedicat Apusenilor

Ultima actualizare: 25-07-2013 00:00

Dupa o viata de truda, un barbat de 73 de ani, fost mecanic in Almasu Mare, s-a decis sa-si transforme casa intr-un muzeu dedicat Apusenilor. Desigur, asta dupa ce in ultimii 35 de ani a colectionat nu mai putin de 10.000 de obiecte vechi.

In muzeul lui Nea Achim, fiecare exponat are povestea lui. Exponatele, salvate din foc sau de la fier vechi, spun acum povesti uitate si ofera o lectie de istorie, turistilor care-i trec pragul. Asa ca nu este de mirare ca unii turisti zabovesc ore intregi in fata rafturilor.

"E foarte bine aranjata si foarte numeroasa, circa 10.000 de exemplare. Se stie ca in satele izolate gasim lucruri cu mult mai frumoase si care ne impresioneaza", crede Sabin Onic, vizitator.

Din colectia muzeografului amator nu lipsesc obiecte folosite in agricultura, minerit, la scoala. Si cele bisericesti sau din portul popular si-au gasit loc aici. Toate vorbesc despre viata localnicilor din Muntii Apuseni in ultimii 500 de ani.

De curand, barbatul din Almasu Mare a decis sa-si extinda muzeul si in aer liber. Vizitatorii pot admira acum o casa veche de aproape 200 de ani si o moara pe apa, cam din aceleasi vremuri.

"Tot de vedeti in acest muzeu este rod al pasiunii mele, fiecare obiect adus aici isi are istoria lui, drumul lui. Aici gasim istoria oamenilor din Muntii Apuseni, traitorilor de aici si am putea-o intoarce cu miile de ani", povesteste Emilian Achim, proprietarul muzeului.

Vizitarea muzeului este gratuita, insa mai toti turistii lasa la plecare o mica donatie. Acesti bani sunt folositi pentru a intretine obiectele expuse. Nea Achim spune ca va lasa mostenire colectia copiilor si nepotilor sai, ca sa poata fi admirata si de generatiile viitoare.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO