Hai la Cluj!

Dată publicare: 03-02-2012 19:48
Dată actualizare: 21-10-2012 15:32


Cunoscut mai mult ca destinație de business, Clujul îi surprinde în mod plăcut pe toți cei ce-i trec pragul. Piațetele ce-și păstrează farmecul de odinioară și aleile pline de istorie stârnesc interesul tuturor.

De cum cobori Feleacul şi te pregăteşti să intri în Cluj-Napoca te întâmpină o superbă panoramă a oraşului. Multitudinea de clădiri şi străzi te îndeamnă să o iei la pas prin oraşul comoară, să-l descoperi până în cel mai mic detaliu.

Strada Iuliul Maniu, cunoscută drept strada în oglindă, este la prima vedere una obişnuită. În realitate există doar două astfel de străzi în Europa. Clădirile din partea dreaptă sunt identice cu cele din partea stângă. Facem câţiva paşi şi ajungem la Palatul Banffy, o construcție ce a durat mai bine de 10 ani. Aici au poposit importante personalităţi ale vremii şi a fost întotdeauna un standard al bogăţiei.

Pistruiatul pe pietonală

O scurtă vizită în Cluj-Napoca trebuie să cuprindă și actuala pietonală Potaissa, unde găsim zidul cetăţii medievale care delimita Clujul odinioară. Acesta a fost loc de promenadă şi pentru Costel Băloiu, cunoscut de toată lumea drept Pistruiatul din celebrul film cu acelaşi nume, a lui Sergiu Nicolaescu.

Piațeta turiștilor

Piaţa Muzeului este un loc în care trecutul se întâlneşte cu prezentul, zona în care poţi savura o cafea şi, în acelaşi timp, să te bucuri de încărcătură istorică a clădirilor. Este prima pietonală a Clujului şi îşi păstrează încă aerul medieval, motiv pentru care e locul preferat de distracţie al străinilor care ne vizitează oraşul.

Cetățuia, punct de referință

Cu secole în urmă, Cetățuia asigura controlul asupra orașului. În secolul al XVIII-lea austriecii au construit o fortăreață ce adăpostea clădirile administrative şi depozitul de armament. Din păcate, astăzi au mai rămas câteva ziduri.

Acesta sunt doar câteva motive pentru care turiștii ce vizitează orașul ajung să-l considere o a doua casă.


VIDEO PROTVPLUS.RO