Firmele clujene scapa de faliment prin intermediul caselor de insolventa
Daca nu-si pot inchiria afacerile, patronii mai au o ultima sansa. Pot cere ajutorul caselor de insolventa, care fac planuri de organizare judiciara si de multe ori reusesc sa scoata o firma din colaps.
De la inceputul crizei, numarul celor care apeleaza la acest sistem a crescut de 35 de ori. Criza a ingropat una din firmele de traditie din Cluj in fabricarea utilajelor industriale. In urma cu 170 de ani, societatea avea 6.800 de angajati, iar acum au ramas putin peste 300. In urma cu doi ani au intrat in colaps din scaderii comezilor, asa ca au declarat insolventa, iar un administrator judiciar le-a facut un plan de reorganizare. „E o reteta care functioneaza mai ales pentru firmele mari, fiindca aceste firme au contactele, au oamenii, au capacitatea de a sustine un anumit proces de productie”, explica Razvan Zavaleanu, managerul unei case de insolventa.
Avantajul intrarii in insolventa este ca desi datoriile raman, firma scapa de penalitati, dobanzi si orice alte majorari. „Asa am reusit de fapt sa ramanem pe piata muncii. Asiguram locuri de munca oamenilor, platim salarii”, spune Virgil Pop, managerul unei companii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O alta firma specializata in prelucrarea fierului-beton pentru constructii a fost lovita de scaderea comenzilor cu 80%, asa ca a intrat in insolventa in 2010. De atunci aplica riguros planul de reoganizare si a putut sa achite mare parte din datorii. „Acum cifra de afaceri este la 2-3 milioane de euro pe an. Inainte de criza mergeam pe 10-15 milioane de euro pe an, dar e in crestere. Ne putem pastra partenerii de afaceri, proprietatile, ne putem continua afacerea”, explica Gabriel Silvesan, managerul firmei.
Salvarea este posibila doar daca firma cu probleme nu asteapta prea mult. „Daca tu esti in criza si iti ceri intr o anumita etapa a degradarii societatii ai sanse la reorganizare. Daca ai stat prea mult, esti deja in point of no return, nu mai ai, te duci in faliment”, conchide Vasile Gadinca Herlea, manageul casei de insolventa.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, faliment, afaceri, insolventa, patroni, ardeal,
Dată publicare:
27-02-2012 10:03