Clujul exporta inteligenta

Dată publicare: 03-02-2012 19:25
Dată actualizare: 10-05-2012 11:43


Sute de tineri clujeni sunt vânați în fiecare an de cele mai prestigioase universități și institute de cercetare din lume. Acestea le oferă carieră și bani cât pentru o viață, dar ei își doresc să revină în țară.

Cosmin Tegla este doar unul dintre tinerii apreciați peste hotare. În 2006, el a fost admis la Facultatea de Medicină din Cluj fără examen. Visul american a devenit posibil șapte ani mai târziu, când a poposit în statul Maryland. A ajuns să lucreze imediat la unul din cele mai mari institute de cercetare din lume, în cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii din Baltimore. În prezent, Cosmin este postdoctorand şi lucrează în departamentul de Neurologie. Spune că laboratorul este a doua lui casă, dar asta nu înseamnă că și-a uitat originile. „Visul American înseamnă să porneşti de jos şi să ajungi cât mai sus pe forţe propri”, povestește tânărul.

La cei 30 de ani, Cosmin a devenit rapid independent financiar, are zeci de studii publicate şi a ajuns să stăpânească tehnici de top în cercetare.

Cu un picior în Anglia și unul în Elveția

Un alt exemplu remarcabil este Ionuţ Comsa. Două universităţi europene de prestigiu l-au „curtat” pentru programul de doctorat - Bedfordshire din Anglia şi Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Fribourg, Elveţia. Două luni pe an lucrează în Anglia, la Institutul de Cercetare în Informatică Aplicată, iar restul în Institutul de Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor din oraşul elveţian. Din punct de vedere financiar, cele două institute îi asigură studentului român un venit identic cu cel al unui angajat elveţian. „Am ales să lucrez în străinătate pentru că nu am vrut să fiu pus în postura de a face un compromis pe termen scurt. Elveţia face parte din ţările cu un nivel de trai foarte ridicat, ei nu se consumă aşa cum o facem noi”, spune Ionuț.

Clujeanul își realizează cea mai mare parte din teza sa în domeniul comunicaţiilor mobile de Generaţia a IV-a și spune că va revoluţiona mediul de comunicaţii celulare din întreaga lume.

Exemplele tinerilor plecați pot continua, dar poveștile celor doi și părerile profesorilor le puteți urmări în materialul video.


VIDEO PROTVPLUS.RO