In Transilvania se poarta casele traditionale
In vreme ce multi romani prefera sa construiasca la tara vile enorme, intens colorate si total nepotrivite cu locul, exista si contra-exemple, care ne dau speranta ca bunul gust nu a pierit de tot.
Arhitectii se inspira din constructia caselor traditionale, si preiau idei folosite odinioara in satele noastre, devenite foarte la moda printre ecologistii din intreaga lume. Folosesc doar materiale naturale, iar locuintele cladite astfel sunt si mai ieftine si mai rafinate decat multe vile din beton cu balcoane de inox.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Adalbert Kun este din satul Vlaha, judetul Cluj, insa in ultimii 30 de ani a stat in Germania. Este directorul creativ al unei mari firme de arhitectura si se ocupa de peste 10 ani de designul magazinelor unei marci celebre de vestimentatie. Nostalgic, a venit acasa la Vlaha, ca sa ridice o pensiune inspirata de casele maghiare de demult. Nici nu s-a gandit sa apeleze, pentru exterioare, la culorile vii, tipatoare, pe care le vedem cu totii, din pacate, in multe sate ardelenesti. De dragul simplitatii, a lasat totul in alb si in nuante de lemn.
Ne mutam in Bistrita-Nasaud, unde un roman plecat in Belgia a vrut o casa de vacanta, care sa inspire liniste si pace. Asa ca a apelat la o arhitecta din Banat, renumita pentru casele naturale din cob: un fel de lut amestecat cu paie si nisip. Ileana Mavrodin a terminat Facultatea de Arhitectura la Timisoara, a stat 12 ani in Canada si s-a intors acasa cu idei revolutionare.
Caracteristica unei case cladite de ea este ca zidurile se lucreaza manual. Nu se toarna nimic in cofraje, ci lutul se aseaza treptat, peste paie, asa cum o randunica isi zideste cuibul. Casa va avea acoperisul verde, care poate retine o mare parte din apa de ploaie, dar si din particulele de praf. O astfel de locuinta costa in jur de 35.000 de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: bistrita, constructii, case traditionale, designeri, ardeal,
Dată publicare:
14-10-2013 10:34