Mobila veche de trei secole, pictata manual si scoasa la vanzare, reprezinta o afacere de succes
In satul Rimetea din judetul Alba exista localnici care slefuiesc obiectele si le redau stralucirea de alta data. Si la Cluj mesterii folosesc vopseluri speciale. Unele sunt facute din branza de vaci, amestecata cu var.
Toate elementele de mobilier sunt unicat si ajung in casele clientilor din intreaga lume. Domnul Francisc a studiat ani de zile modelele traditionale specifice zonei Rimetea, iar acum petrece ore in sir in atelierul lui de pictura. Insa rezultatul este o adevarata opera de arta. Pictorul personalizeaza fiecare obiect de mobilier, in functie de cerintele cumparatorului.
Are aceasta pasiune de peste 30 de ani, iar castigul este imens. Lunar, in cont ii intra mii de euro, de la clientii din toata lumea.
„In Mexic, in Japonia au ajuns. O ladita este 30 de euro, o mobila mare cum este un dulap este in jur de 300 de euro cu totul, cam 60% este pictura”, explica pictorul.
In localitatea Mera, judetul Cluj, o intalnim pe Ana Kelemen, o femeie in varsta de 56 de ani, care si-a pictat singura toata mobila din casa, conform traditiei. Cu ajutorul unei organizatii, femeia va organiza, cel mai probabil saptamanal, cursuri pentru mestesugari.
Singura dorinta a artistilor populari este ca acest mestesug sa nu se piarda, si sa ii invete pe cei tineri, ca sa-l duca mai departe.