Prea multe produse traditionale romanesti. Autoritatile ii verifica pe producatori

Ultima actualizare: 09-04-2013 06:56

Alimentele romanesti vor fi atent verificate de autoritati, dupa ce in ultimii ani, numarul producatorilor traditionali a crescut de 4 ori. Marea problema pentru cumparatori este ca nimeni nu mai poate sa spuna care produse sunt autentice si care nu.

Gheorghe Tausan a mizat pe placintele din Transilvania, pe care le mananca in copilarie. Dupa ce a atestat sase delicatese, pe care le pregateste dupa retete mostenite de la bunici, s-a trezit ca are probleme cu vanzarea. Avea concurenta serioasa, produsele de patiserie fabricate industrial care arata mai bine, costa mai putin si se bazeaza tot pe traditie.

In aceste momente avem peste 4.000 de produse traditionale atestate, adica - cel putin teoretic - se fac din ingredinte autohtone si dupa retete vechi. Singurii care au de pierdut sunt consumatorii, care nu mai au incredere in aceasta eticheta, care le garanta candva calitatea produsului.

Ministerul Agriculturii lucreaza la un proiect de reatestare a producatorilor si de schimbare a cerintelor. Astfel, vor fi recunoscute doar retetele care au minimum 25 de ani. Producatorii s-au plans si de faptul ca bunatatile romanesti au ajuns sa fie fabricate industrial chiar in alte tari.

Tocmai pentru a ne proteja, autoritatile impreuna cu patronatele vor sa introduca un nou "brand de tara", este vorba despre un insemn care odata aplicat pe produs va garanta ca marfa este din Romania.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO