Prea multe produse traditionale romanesti. Autoritatile ii verifica pe producatori
Alimentele romanesti vor fi atent verificate de autoritati, dupa ce in ultimii ani, numarul producatorilor traditionali a crescut de 4 ori. Marea problema pentru cumparatori este ca nimeni nu mai poate sa spuna care produse sunt autentice si care nu.
Gheorghe Tausan a mizat pe placintele din Transilvania, pe care le mananca in copilarie. Dupa ce a atestat sase delicatese, pe care le pregateste dupa retete mostenite de la bunici, s-a trezit ca are probleme cu vanzarea. Avea concurenta serioasa, produsele de patiserie fabricate industrial care arata mai bine, costa mai putin si se bazeaza tot pe traditie.
In aceste momente avem peste 4.000 de produse traditionale atestate, adica - cel putin teoretic - se fac din ingredinte autohtone si dupa retete vechi. Singurii care au de pierdut sunt consumatorii, care nu mai au incredere in aceasta eticheta, care le garanta candva calitatea produsului.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Ministerul Agriculturii lucreaza la un proiect de reatestare a producatorilor si de schimbare a cerintelor. Astfel, vor fi recunoscute doar retetele care au minimum 25 de ani. Producatorii s-au plans si de faptul ca bunatatile romanesti au ajuns sa fie fabricate industrial chiar in alte tari.
Tocmai pentru a ne proteja, autoritatile impreuna cu patronatele vor sa introduca un nou "brand de tara", este vorba despre un insemn care odata aplicat pe produs va garanta ca marfa este din Romania.
Sursa: Pro TV
Etichete: produse, alba, producator, traditional, ardeal,
Dată publicare:
06-04-2013 11:04