Alaska a ajuns in Romania. Un sport de iarna celebru in tarile nordice prinde teren in tara noastra
Mai mult din pasiune, 15 persoane au participat zilele trecute, la Lacul Rosu, la un concurs inedit: o cursa de atelaje trase de caini.
Putina lume stie ca in Romania se practica de cativa ani un sport extrem de popular in indepartata Alaska, unde a devenit chiar sport national, dar si in tarile nordice. Este vorba despre cursele de caini, care au prins radacini si au inceput sa starneasca pasiuni nebanuite si in Romania. Pasiuni care determina cateva zeci de persoane sa investeasca mii de euro anual pentru a se duela in plina iarna in locatii precum Borsec, Piatra Neamt sau Lacul Rosu. In ultima dintre acestea s-a desfasurat zilele trecute un nou concurs, la care au participat 15 echipaje, in curse de doi sau patru caini, pe un traseu de 4,1 kilometri, parcurs de echipajele de patru caini de cate doua ori. „Concursul a fost o reusita. Treptat, acest sport se dezvolta si in Romania. Credem ca in cativa ani interesul pentru cursele de caini va fi si mai mare”, este de parere Laczko Angi Laszlo, unul dintre organizatori.
Premiile se dau in mancare
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Intrucat acest sport este in faza de pionierat, si resursele sunt limitate si bine dramuite. “Noi le oferim concurentilor cazare gratuita, iar premiile oferite de sponsori constau mai mult in mancare. Momentan nu putem sa oferim mai mult, deoarece si costurile organizarii unui astfel de eveniment sunt destul de mari”, mai zice Laczko, care ii admira pe participanti. „Pentru crescatori sunt costuri mari. Un atelaj cu patru caini costa pana la 2.000 de euro. Un pui de caine de rasa costa cateva sute de euro si apoi tot sute de euro sa il cresti. Numai 25 sau 30 de persoane active au si atelaje in Romania, iar 15 dintre ele participa constant la evenimente”, mai spune Laczko.
Primul la start e dezavantajat
Concursurile se organizeaza de obicei in doua zile. In calificari, interesul nu este sa termini pe primul loc, deoarece cainii care pleaca primii sunt dezavantajati, fiindca nu au caini dupa care sa se ghideze. La Lacul Rosu au participat caini din rasele Husky Siberian, Malamut de Alaska si Samoyed Siberian. Pe viitor, se doreste sa se organizeze si canicross. Respectivele concursuri se organizeaza vara, iar stapanul patrupedului alearga alaturi de cainele sau pe toata durata cursei.
A venit cu 16 caini la concurs!
Organizatorii au avut o surpriza cand au constatat ca un concurent a venit la Lacul Rosu cu un atelaj cu 16 caini. Acesta nu a avut niciun rival si le-a oferit o demonstratie spectatorilor. „Am participat prima data in 2006, cu un caine. Apoi, am luat altii imprumut pentru a merge la concursuri. Acum am 18 caini”, se lauda Zoltan Parajdi. „Ne-a impresionat. Nici in strainatate nu vezi asa ceva. El face parte din categoria open”, l-au laudat si organizatorii.
In 1932, cursele de caini au fost sport olimpic la jocurile de iarna. Acum, tarile nordice doresc ca acest sport sa revina in programul Olimpiadei. In Romania, momentan nu exista o federatie de profil.
Sursa foto: Dan Tautan