Proiectul Primariei Arad care a inghitit deja 400.000 de euro, dar nu si-a atins scopul

22-10-2013 09:36


Tablete ilikeit

 Peste 400.000 de euro au fost cheltuiti deja de municipalitatea aradeana pentru dotarea dascalilor cu tablete PC, pe post de cataloage electronice, dar acestea zac de doi ani incuiate in dulapurile din cancelarii.

 Cu toate ca proiectul de monitorizare online si in timp real a performantelor scolare trebuia sa fie functional de un an, in realitate nu exista baze de date accesibile Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), desi acesta era scopul declarat al investitiilor facute.

Claudius Mladin, inspector general scolar: “ISJ nu poate oferi lamuriri despre cauzele nefunctionarii acestui sistem, pentru ca proiectul apartine Primariei. Nu stim in ce masura tabletele PC sunt folosite in scoli, dar cert este ca ISJ nu a avut niciodata acces la datele care ar fi trebuit sa fie centralizate”.

Reprezentantii mai multor licee din Arad vin cu lamuriri si spun ca tabletele PC primite nu sunt folosite, invocand mai multe motive: nu exista acces la internet wireless in salile de clasa, bateriile dispozitivelor se descarca prea repede, nu exista prize suficiente in cancelarii pentru a alimenta zeci de tablete, softul acestora s-ar bloca des sau nu ar permite incheierea mediilor si accesarea arhivelor de note.

Cu toate acestea, reprezentantii Primariei Arad spun ca dascalii sunt ”reticenti”, ceea ce a ingreunat aplicarea proiectului ''Sistem de management si analiza a performantelor scolare''.

Corina Draghici, purtator de cuvant Primaria Arad: ”In urma evaluarilor etapei pilot s-a constatat ca deshiderea pentru noul instrument de management, cat si implicarea la nivelul conducerii scolilor si a inspectoratului nu a fost la nivelul asteptarilor municipalitatii, iar utilizarea aplicatiei si a echipamentelor in pauze, in cancelarie, a fost intampinata cu reticenta sau chiar dezinteres de unele cadre didactice si directori. Trebuie sa semnalam si faptul ca acestia nu au fost interesati nici de actualizarea bazelor de date (cu elevii si profesorii) pentru noul an scolar”.

Avand in vedere aceasta situatie, Primaria a decis ca extinderea sistemului la celelalte scoli “sa se faca dupa ce este disponibila operarea in timp real de catre profesori la fiecare ora”.

Referitor la lipsa accesului la internet fara fir in scoli, Draghici a declarat ca se lucreaza inca la realizarea retelelor wireless, astfel incat tabletele sa se poata conecta la serverul central de date din toate salile de clasa.

Pana in prezent, au fost cumparate 520 de tablete PC, cu bani de la bugetul local, iar anul viitor vor mai fi cumparate 400, pentru ca in cele din urma sa existe cate una in fiecare clasa de elevi din oras.

Tabletele PC ar urma sa fie folosite pe post de „cataloage electronice”, prin intermediul carora s-ar putea afla in timp real date despre absenteism, notele elevilor si activitatile scolare, pentru ca informatiile introduse de catre profesori ar ajunge imediat intr-un server, de unde ar fi accesibile ISJ.

Primaria Arad mai cumpara 360 de tablete PC pentru scoli. Cele deja distribuite stau nefolosite

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO