Primul roman care a primit cardul de sanatate: “Il las stranepotilor. E bun si la medic”
Un barbat si o femeie din Arad sunt primii romani care au primit oficial, astazi, cardurile de sanatate.
Lansarea cardurilor a avut loc la Arad, dupa ce tot aici au fost testate, timp de cateva luni, in 16 cabinete ale medicilor de familie, cu ajutorul a 320 de pacienti. Cardurile de test nu erau insa activate, fiind folosite doar pentru calibrarea retelei informatice.
Primul roman care si-a primit cadul de sanatate activat in sistem este un strabunic, Ioan Sava. Barbatul nu prea a inteles la ce il va putea folosi. “E bun la banca, sa pun bani pe el. Il las stranepotilor dar e bun si la medic”, a spus batranul, spre amuzamentul oficialilor participanti la eveniment.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
De asemenea, o femeie din orasul Ineu, Elana Moldovan, a primit cardul tot astazi. Medicul de familie al celor doi aradeni a activat cipurile in fata presei.
Din cauza ca sufera de boli cronice, ambii pacienti au refuzat sa devina donatori de organe in caz de deces, mentiune care se face in baza de date la activarea cardului.
Cei doi pacienti, selectati aleator pentru a ridica in premiera acest card, au primit si cate o diploma.
Medicul sef al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, Marius Filip, a declarat ca in prima jumatate a anului viitor ar putea fi distribuite toate cardurile catre persoanele de peste 18 ani asigurate. Costurile sunt suportate de stat iar cardurile vor fi ridicate de la medicii de familie.
Utilizarea cardurilor va incepe insa cel mai probabil din 2014, pentru ca toti medicii si furnizorii de servicii medicale trebuie sa-si achizitioneze, cu bani din propriul buget, terminalele necesare pentru citirea cipurilor.
Datele despre asigurati vor putea fi introduse exclusiv de medici, prin intermediul terminalelor de citire conectate la calculator, care vor fi legate la baza nationala.
Cipul va contine, pe langa informatiile despre afectiunile de care sufera pacientul sau tratamente, si datele de contact ale medicului de familie dar si ale doua persoane apropiate pacientului.
Potrivit medicului Marius Filip, Romania este singura tara din lume care a implementat la scara nationala acest sistem.