Prima fabrica de papusi din Romania, un simbol al Aradului, a intrat in faliment. Afla-i povestea
Celebrele papusi “Aradeanca” nu mai au la fel de mare cautare ca si inainte de 1989, iar asta s-a vazut in ultimii ani mai ales in rapoartele financiare ale fabricii din Arad, care s-a zbatut in datorii.
Anul trecut, cu datorii de aproape un milion si jumatate de lei si doar 28 de angajati, fabrica a cerut intrarea in insolventa. In urma procedurii aprobate de Tribunalul Arad, s-a ajuns in situatia falimentului, decizie luata tot de judecatori.
Potrivit Biroului de presa al Tribunalului Arad, “prin sentinta din 21 martie, data in dosarul 3316/108/2012, s-a dispus intrarea in faliment a SC Aradeanca SA, la cererea debitorului”.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Cu alte cuvinte, chiar fabrica ceruse falimentul, negasind o cale de a depasi impasul financiar si lipsa comenzilor.
Administratorul special al fabricii, Octavian Finata, spune ca in pofida greutatilor aparute de cativa ani, productia de jucarii nu a fost oprita, chiar daca se lucreaza la cota de avarie.
“Si in acest moment, cei 28 de angajati sunt la munca. La incheierea procedurii de faliment, activitatea va continua intr-o alta forma organizatorica si juridica. Se va infiinta o noua societate comerciala, care va prelua si brandul”, a declarat Finata, pentru StirileProTv.ro/Vest.
La 65 de ani de la infiintare, “Aradeanca” mai produce papusi doar pentru piata interna, in timp ce la export mai au succes piticii de gradina si alte elemente de decor pentru gradini, insa comenzile sunt ocazionale.
In 1989, “Aradeanca” avea peste 1200 de angajati si comenzi numeroase pentru export, insa deschiderea granitelor a adus si concurenta. Din pacate, papusile fabricate in China, multe de calitate foarte slaba, au invadat piata, pentru ca preturile acestora sunt cu mult mai mici in comparatie cu cele ale jucariilor fabricate in Arad.