O metoda neobisnuita de a scapa de dihori se raspandeste la sate. Afla si tu ideea ce da roade
Fara investitii de sute de lei in aparate cu ultrasunete, fara capcane mortale care pot face victime colaterale in batatura, tot mai multi sateni din judetul Arad reusesc sa scape de pradatorii care le omoara pasarile de curte.
Muzica in cotete e secretul. Oamenii aseaza aparate de radio langa oratanii, pe care le pun in functiune de cum apune soarele si pana la rasarit. In plus, pasarile au parte si de lumina discreta, adica becuri economice.
Cu asa activitate in cotetele pasarilor, satenii dau asigurari ca pradatorii stau la distanta. “Am cautat multa vreme metode prin care sa scap de dihori dar nu a mers nimic. In fiecare dimineata gaseam gaini moarte. Am tot intrebat si asa am aflat de la altii ca pot salva gainile si porumbeii cu un radio lasat deschis toata noaptea”, spune un localnic din satul aradean Variasul Mare.
De cand muzica din topurile momentului rasuna noapte de noapte in cotete, nicio pasare nu a mai disparut sau nu a mai fost gasita moarta. Satenii spun ca inaripatele nu sunt deloc deranjate de becurile lasate aprinse sau de ritmurile redate de boxele aparatului. “Dorm fara nicio treaba, ca doar au ceasul biologic format”, da asigurari o localnica.
Biologii aradeni nu au auzit pana acum de aceasta metoda, dar sunt de parere ca poate da roade. “Are logica, pentru ca orice deranj sonor sperie dihorii. Stiam de metoda pocniturilor care sperie pradatorii, dar instalarea unui radio in cotet pare mai eficienta. Ma intreb insa daca pe termen lung dihorii nu se obisnuiesc cu muzica si incep sa revina”, spune cunoscutul biolog aradean Gabriel Herlo.
Biologii nu au date recente despre populatia de dihori din Vestul tarii, insa se pare ca aceasta specie s-a inmultit in ultimii ani, cel putin daca e sa luam in considerare pagubele pe care le fac in gospodarii. Chiar si jderii sunt tot mai prezenti, fiind inregistrate aparitii si in gospodarii din municipiul Arad.