Investitii de 2,5 milioane euro pe Aeroportul Arad, blocate de o firma de la tara. Motivul invocat
Lucrarile de modernizare de la Aeroportul Arad vor mai intarzia, chiar daca acum autoritatile au banii necesari, planurile fiind incurcate de o firma de constructii cu sediul intr-un sat aradean.
Ziua de 31 ianuarie trebuia sa fie ultima in care puteau fi depuse oferte in cadrul licitatiei pentru lucrari de 2,5 milioane de euro la noul terminal pentru pasageri. Cu toate acestea, nicio firma nu a putut sa se inscrie, pentru ca toata procedura a fost suspendata.
Motivul este acela ca o firma care a vrut sa obtina contractul, cu sediul in Sanpetru German, a contestat o prevedere din caietul de sarcini, referitoare la montarea unui dispozitiv de securitate in terminalul de pasageri. In spatele acestei contestatii, s-ar ascunde insa interesul firmei de a amana licitatia.
„Firma a invocat un motiv pueril, avand un interes pentru amanarea procedurilor pentru a obtine autorizatie de la Autoritatea Aeronautica pentru lucrari in aviatie, neavand acest drept acum, dupa cum rezulta din verificarile facute. Practic, a cerut sa montam alt tip de aparat de securitate decat cel ales de specialisti”, a declarat un responsabil al Consiliului Judetean, institutie care detine aeroportul.
Rezolvarea contestatiei va dura 30 de zile, iar reluarea procedurii, alte doua saptamani, astfel incat inceperea lucrarilor va fi intarziata, in conditiile in care un operator aerian e interesat sa aiba zboruri de la Arad, dar asteapta finalizarea noului terminal pentru pasageri.
Autoritatile au decis inca de anul trecut sa transforme cea mai mare parte a terminalului pentru marfuri intr-o aerogara care sa permita operarea unui trafic de circa 200.000 de persoane pe an.
In urma acestor modificari, terminalul pentru pasageri ar avea o suprafata in crestere de la 1.300 de metri patrati, la peste 4.200, iar terminalul cargo ar dispune de 700 metri patrati.
In acest moment, din cauza configuratiei aerogarii locale, de la Arad opereaza o singura companie aeriana, care leaga orasul de Milano.
Autoritatile spun ca reducerea spatiilor pentru activitatea cargo nu va afecta transportul de marfuri, operatorul existent pe baza aeriana folosind doar 320 de metri patrati.
Investitiile vor fi realizate cu ajutorul unui credit bancar in suma de 2,5 milioane de euro contractat de aeroport si garantat de Consiliul Judetean.