Elevii aradeni incep scoala fara lapte si corn, iar multe dintre cladiri raman neautorizate sanitar


Ultimul update: Luni 16 Septembrie 2013 06:52
Data publicarii: Vineri 13 Septembrie 2013 15:26
Categorie: Arad
copii la scoala

 Inceput de an scolar cu unele lipsuri si probleme, in judetul Arad, unde aproape jumatate dintre cladirile in care se vor tine cursuri nu au fost autorizate sanitar.

 Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Arad a prezentat, astazi, situatia autorizarii celor 470 de scoli din judet, din care numai 282 au trecut cu bine de inspectiile autoritatilor competente.

Alte 79 de unitati scolare sunt in proceduri de autorizare, insa nu exista garantii ca pana la incheierea anului scolar vor intra in legalitate.

Exista 109 scoli care nici nu pot spera sa indeplineasca conditiile de autorizare, fie pentru ca sunt cu santiere deschise, fie pentru ca nu au grupuri sanitare sau surse de apa potabila.

Seful ISJ Arad, Claudius Mladin, a dat insa asigurari ca in judet nu exista cazuri de cladiri scolare aflate intr-o stare de degradare care sa puna in pericol copiii.

Referitor la gustarile pe care cei 35.000 de elevi din ciclul primar si gimnazial ar trebui sa le primeasca gratuit, copiii vor mai astepta cel putin pana in octombrie. Asta pentru ca sunt intarzieri in desemnarea furnizorilor de cornuri si lapte.

Problema este in curtea Consiliului Judetean, iar purtatorul de cuvant al institutiei, Andreea Otoiu, a declarat ca plicurile cu ofertele depuse in cadrul licitatiei vor fi deschise in 16 septembrie si 23 septembrie. Doar daca nu vor exista contestatii sau alte probleme copiii vor primi cornuri si lapte la inceputul lunii octombrie.

Referitor la transportul elevilor cu microbuze scolare, si aici exista unele lipsuri. Ar mai fi necesare 16 vehicule, pentru a acoperi sate de pe Valea Muresului, zona Ineu-Pancota si sate din comunele Halmagiu si Gurahont.

Pe de alta parte, astazi nu erau ocupate 12 catedre de educatori si 12 de invatatori. Toate sunt in sate in care dascalii se feresc sa ajunga.

Nicolae Pelegrini, inspector general adjunct ISJ Arad: “Speram ca pana luni se va rezolva problema, vom lucra si in weekend pentru acest lucru. Daca va fi necesar, se va apela inclusiv la dascalii pensionati”.

Pana la jumatatea lunii octombrie, a mai anuntat conducerea ISJ Arad, vor fi distribuite pachetele cu rechizite scolare elevilor care provin din familii cu posibilitati materiale reduse. Conform datelor centralizate de scoli, ar fi necesare 7.800 de pachete cu rechizite gratuite, insa bugetul de 174.000 de lei permite achizitia a 6.300 de pachete.

Astfel, ISJ ia in calcul fie o distribuire a pachetelor copiilor cu situatiile cele mai grele, fie o negociere cu firma care va castiga licitatia astfel incat cu suma disponibila sa fie pregatite toate pachetele necesare.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO