Dejectiile din canalizarea Aradului, ingrasamant in agricultura
Asa suna propunerea autoritatilor din Arad, care au si fonduri europene pentru valorificarea reziduurilor rezultate din epurarea apelor.
Practic, conducerea Companiei de Apa Arad le propune operatorilor agricoli sa preia namolul care ramane in statia de epurare a apelor venite din reteaua de canalizare a orasului. Dejectiile sunt si ele tratate chimic iar ce ramane, afirma oficialii companiei, este foarte hranitor pentru plante.
“Cercetarile arata ca potentialul de utilizare a acestui namol in agricultura este o alternativa viabila. Este vorba de un ingrasamant natural, disponibil in cantitati foarte mari si oferit gratuit. Exista inca o oarecare retinere din partea agricultorilor, avand in vedere ca este ceva nou folosirea acestor reziduuri, dar credem ca acesta va fi viitorul”, a declarat purtatorul de cuvant al Companiei de Apa, Bruno Biringer.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru a le starni interesul agricultorilor, compania va organiza o conferinta privind utilizarea namolului ca ingrasamant in agricultura, in cadrul unui proiect sustinut cu fonduri europene. Un agent economic din judet, care a testat in ultimul an namolul pe 39 de hectare cultivate cu cereale, va incerca sa-i convinga si pe ceilalti agricultori.
Reprezentantii Companiei de Apa spun ca namolul este o resursa disponibila in cantitati tot mai mari, iar cei interesati de valorificarea ingrasamantului vor primi inclusiv consultanta gratuita privind beneficiile utilizarii pentru principalele culturi din regiune.