Ce risca sa piarda judetul Arad dupa ce populatia s-a redus cu 11,5 procente
Datele ultimului recensamant, care arata ca numarul aradenilor s-a redus cu 53.000, ar putea avea consecinte neplacute, de la concedieri in institutiile statului, la reducerea numarului de alesi.
Autoritatile judetului recunosc ca daca recensamantul va fi validat cu aceste date, toate statisticile legate de judet se vor schimba, pentru ca indicatorii se vor raporta la o populatie redusa cu 11,5 la suta. Asta ar avea consecinte greu de estimat in acest moment, insa nelinisti exista atat in mediul economic, cat si in cel politic.
Cuncurenta mica pe piata muncii
Alegeri 2024
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
02:43
Rezultate alegeri prezidențiale în Argeș, ”fieful” PSD. Diferenţă de doar 10 sutimi între Călin Georgescu şi Marcel Ciolacu
„E greu de cuantificat efectele directe asupra mediului economic. Cert este ca scaderea populatiei, mai ales din prisma celor plecati in strainatate, submineaza populatia activa a judetului, ceea ce inseamna ca dispare concurenta pe piata muncii”, spune presedintele Consiliului Judetean Arad, Nicolae Iotcu.
Dupa validarea datelor - care arata ca judetul mai are 409.072 de locuitori, fata de 461.744 in urma cu doar noua ani - autoritatile publice si institutiile de stat ar urma sa se reformeze, in primul rand prin reducerea numarului de angajati.
Mai mult, judetul Arad ar trebui sa piarda trei parlamentari. Daca acum are opt deputati si trei senatori, la primele alegeri de dupa validarea recensamantului ar trebui sa aiba doar sase deputati si doi senatori. Asta pentru ca legislatia actuala spune ca la 70.000 de locuitori e loc de un deputat, iar un fotoliu de senator se aloca la 160.000 de locuitori.
Ar scapa consilierii judeteni, care ar ramane tot 32 (plus presedintele CJ), pentru ca judetul se incadreaza in baremul de 350.001 – 500.000 de locuitori. Chiar si municipiul Arad, care a pierdut 25.000 de locuitori, va ramane cu 23 de consilieri locali.
Mai putini consilieri locali in Lipova
Orasul Lipova nu va avea acelasi noroc, pentru ca si-a redus populatia de la 11.236 de persoane la numai 9.648, ceea ce inseamna ca ar urma sa piarda doi consilieri locali, adica sa ramana cu 15 din 17.
“Legislatia se poate schimba si astfel sa fie noi bareme de populatie, prin care sa nu se reduca numarul efectiv al alesilor”, spune prefectul Calin Bibart, opinie impartasita si de presedintele CJ.
Referitor la accesarea fondurilor europene, deocamdata, oficialii sustin ca nu se va schimba nimic. Presedintele Consiliului Judetean spune ca totul depinde de cum vor arata programele europene pentru Romania din perioada 2014-2020: “Daca vor fi programe destinate comunitatilor in functie de numarul de membri, posibil sa nu avem acces la unele finantari”.