Aradenii cer sa plateasca apa calda doar daca e… calda. Legea obliga, CET se eschiveaza

27-09-2013 12:12


cet arad

 Reprezentantii asociatiilor de locatari din Arad merg la Guvern cu jalba-n protap, pentru ca de patru ani asteapta sa se aplice o prevedere legala care obliga CET-urile sa factureze apa calda in functie de temperatura.

 Pentru ca acest lucru sa se intample, furnizorul de agent termic din Arad – CET Hidrocarburi - ar fi trebuit sa instaleze deja contoare performante, cu senzori de temperatura, care incep sa inregistreze consumul doar daca apa a atins parametrii stabiliti prin lege.

Pentru consumatori, costurile s-ar reduce substantial, reprezentantii Uniunii Locale a Asociatiilor Locative (ULAL) estimand ca ar putea ajunge la jumatate. Asta, pentru ca acum aradenii platesc la pret de apa calda si apa lasata sa curga minute in sir pana cand ajunge la o temperatura la care poate fi folosita.

In plus, sustine conducerea ULAL, apa nici nu e atat de calda precum ar trebui, pentru ca CET ar face economii la energie pe spinarea consumatorilor.

Dorina Lupse, presedinte ULAL Arad: “De doi ani, CET refuza sa semneze noul contract cadru cu asociatiile de proprietari, tocmai pentru ca autoritatea in domeniu, ANRSC, impune livrarea apei calde la anumiti parametri si, implicit, schimbarea actualelor contoare cu unele moderne, care sa aiba senzori de temperatura”.

Cateva asociatii din Arad si-au montat astfel de contoare pe cont propriu, iar acum locatarii platesc o factura cu 50 la suta mai redusa, dupa cum sustin reprezentantii ULAL. Investitia facuta a fost, in medie, de 2500 de lei.

Pentru ca toti aradenii bransati la reteaua orasului sa beneficieze de prevederile legale, conducerea ULAL se va plange in cadrul unei intalniri cu reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare.

Chiar daca risca amenzi sau ridicarea licentei de operare, pozitia CET este categorica in fata acestei cereri a asociatiilor de locatari: nu exista bani pentru contoare.

Marina Plaveti, purtator de cuvant al CET Hidrocarburi: “Ar fi nevoie de o investitie de cinci milioane de lei pentru a schimba cele peste 2700 de contoare. Au existat discutii cu Primaria pentru sustinerea investitiei, dar nu s-au identificat fondurile necesare”.

In municipiul Arad, 2.732 de imobile cu 35.000 de locuinte sunt racordate la sistemul centralizat de furnizare a apei calde.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO