CET Hidrocarburi Arad se declara pe butuci si trece la concedieri. Vezi cifrele ingrijoratoare
Aradul se afla in top 10 al oraselor cu cele mai mari tarife la energia termica, dar cu toate acestea frunizorul CET Hidrocarburi este pe butuci.
Intr-un raport intocmit de societate, care a ajuns in dezbatere pe masa consilierilor locali, se arata ca „sistemul de termoficare al municipiului Arad este intr-o situatie tehnico-economica critica, ceea ce impune luarea unor masuri de diminuare a cheltuielilor”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cifrele din raport sunt ingrijoratoare: 21 de milioane de lei pierderi financiare in 2010 (la o cifra de afaceri de 88 de milioane de lei) si 14 milioane de lei pierderi in primele noua luni ale anului trecut.
Responsabilii CET Hidrocarburi recunosc in raport ca populatia nu mai poate suporta o scumpire a gigacaloriei, pentru care plateste acum 307,44 lei, chiar si triplu fata de alte orase si aproape dublu fata de Bucuresti. Solutia ar fi sa se faca investitii in retelele de distributie, care au acum pierderi de 20 la suta, dar si in instalatiile de producere a energiei.
In raport se arata ca debransarile creaza si ele probleme societatii, in ultimii cinci ani aproximativ doua mii de familii renuntand la caldura furnizata in sistem centralizat din cauza tarifelor. Scaderea constanta a cantitatii de energie livrata a condus la scaderea incasarilor, desi costurile de productie au crescut, mai ales pe fondul scumpirii continue a combustibililor.
Cum bani de investitii nu prea sunt, conducerea a ales varianta concedierilor colective. In urma intelegerilor cu sindicatele s-a convenit sa plece 65 din cei 404 angajati. Se estimeaza o economie anuala de trei milioane de lei, destul de importanta avand in vedere ca anul trecut cheltuielile de personal au fost de 18 milioane de lei, adica 44.000 de lei cu un singur angajat.
Ultima zi de lucru a disponibilizatilor va fi 23 aprilie, dar acestia vor primi timp de un an salarii compensatorii, efortul financiar fiind de peste 1,7 milioane de lei.