Secţiile de votare "fantomă". În apartamentul unui profesor ar sta 1.898 de votanţi


Ultimul update: Duminica 10 Noiembrie 2019 20:20
Data publicarii: Duminica 10 Noiembrie 2019 19:51
Categorie: Alegeri Prezidentiale 2019

În „peisajul zilei", cu milioane de oameni care au ajuns la urne, câteva secții de votare din București, Galați și Iași au stat goale de dimineață până seara.

Foarte puțini alegători le-au trecut pragul, pentru că la adresele arondate acestor secții sunt înregistrați pe hârtie zeci de mii de alegători originari din Republica Moldova.

În şcoala Barbu Delavrancea din sectorul 3 al Capitalei sunt 5 secţii de votare. În una singură avem activitate, în secţia 375. În celelalte patru nu se întâmplă absolut nimic. De pildă, secţia de votare 377, unde până la ora 15.00 au votat 3 persoane, deşi pe listele permanente sunt aproape 2000 de suflete.

În total, în cele 4 secţii ar fi trebuit să vină aproape 10.000 de persoane. Intrigaţi de faptul că nu le trece nimeni pragul, membrii comisiei de votare au început să cerceteze listele. Aşa au descoperit zeci de oameni cu acelaşi nume care stau în acelaşi apartament.

Membru secție de votare: "21, 22, 23 ... 49, 50, 51. 51 de Cebani".
Reporter: "Toţi, o familie în aceeaşi adresă?"
Membru secție de votare: "Da, în aceeaşi adresă, corpul B".
Reporter: "Acelaşi apartament?"
Membru secție de votare: "Da".

Membru secție de votare: "Bineînţeles că m-a uimit, toată lumea este uimită, amuzată".

De pildă, într-un singur apartament de pe strada Căuzaşi sunt trecuţi oficial cel puţin 2000 de oameni. Acolo am găsit două echipaje de poliţie.

Şi la Galaţi au fost înfiinţate secţii de votare pentru apartamentele unde sunt înregistraţi mii de cetăţeni moldoveni.

Membru secţie de votare: "Din cei 1898 pe liste permanente de pe strada Tudor Vladimirescu la această oră s-a prezentat un votant"

Proprietarul locuinţei este un fost profesor de istorie. Autorităţile tot încearcă din 2015 să-l oprească, dar nu au reuşit pentru că legea este ambiguă şi nu prevede o limită pentru numărul de persoane care pot fi înregistrate la o singură adresa.

În comună Moşna sunt 6800 de locuitori, iar peste 4000 sunt moldoveni cu dublă cetăţenie. Cu toate acestea, la cele 5 secţii de votare până la ora 13 nu a venit să voteze niciun cetăţean din Republica Moldova.

Doar într-un singur apartament din localitate sunt 2500 de cetăţeni de peste Prut.

Pe de altă parte, autorităţile sunt obligate să organizeze secţii de votare pentru aceste persoane, chiar dacă nu votează. De-a lungul timpului, poliţia a descoperit mai mulţi proprietari de locuinţe care cereau şi câte 200 de euro pentru a lua pe cineva în spaţiu, însă nu a putut opri fenomenul.

În Parlament au fost depuse multe iniţiative pentru reglementarea acestei situaţii, dar nici una nu a fost adoptată.

Vezi aici REZULTATE EXIT-POLL ALEGERI PREZIDENTIALE 2019.

REZULTATE EXIT-POLL ALEGERI PREZIDENTIALE 2019. Iohannis conduce detaşat, urmat de Dăncilă şi Barna
Alegeri Prezidențiale 2019. Mobilizare în diaspora, în a treia zi de vot
O deputată USR a fost amendată după ce și-a publicat votul online. „Regret”
VIDEO PROTVPLUS.RO