Secţiile de votare "fantomă". În apartamentul unui profesor ar sta 1.898 de votanţi
În „peisajul zilei", cu milioane de oameni care au ajuns la urne, câteva secții de votare din București, Galați și Iași au stat goale de dimineață până seara.
Foarte puțini alegători le-au trecut pragul, pentru că la adresele arondate acestor secții sunt înregistrați pe hârtie zeci de mii de alegători originari din Republica Moldova.
În şcoala Barbu Delavrancea din sectorul 3 al Capitalei sunt 5 secţii de votare. În una singură avem activitate, în secţia 375. În celelalte patru nu se întâmplă absolut nimic. De pildă, secţia de votare 377, unde până la ora 15.00 au votat 3 persoane, deşi pe listele permanente sunt aproape 2000 de suflete.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În total, în cele 4 secţii ar fi trebuit să vină aproape 10.000 de persoane. Intrigaţi de faptul că nu le trece nimeni pragul, membrii comisiei de votare au început să cerceteze listele. Aşa au descoperit zeci de oameni cu acelaşi nume care stau în acelaşi apartament.
Membru secție de votare: "21, 22, 23 ... 49, 50, 51. 51 de Cebani".
Reporter: "Toţi, o familie în aceeaşi adresă?"
Membru secție de votare: "Da, în aceeaşi adresă, corpul B".
Reporter: "Acelaşi apartament?"
Membru secție de votare: "Da".
Membru secție de votare: "Bineînţeles că m-a uimit, toată lumea este uimită, amuzată".
De pildă, într-un singur apartament de pe strada Căuzaşi sunt trecuţi oficial cel puţin 2000 de oameni. Acolo am găsit două echipaje de poliţie.
Şi la Galaţi au fost înfiinţate secţii de votare pentru apartamentele unde sunt înregistraţi mii de cetăţeni moldoveni.
Membru secţie de votare: "Din cei 1898 pe liste permanente de pe strada Tudor Vladimirescu la această oră s-a prezentat un votant"
Proprietarul locuinţei este un fost profesor de istorie. Autorităţile tot încearcă din 2015 să-l oprească, dar nu au reuşit pentru că legea este ambiguă şi nu prevede o limită pentru numărul de persoane care pot fi înregistrate la o singură adresa.
În comună Moşna sunt 6800 de locuitori, iar peste 4000 sunt moldoveni cu dublă cetăţenie. Cu toate acestea, la cele 5 secţii de votare până la ora 13 nu a venit să voteze niciun cetăţean din Republica Moldova.
Doar într-un singur apartament din localitate sunt 2500 de cetăţeni de peste Prut.
Pe de altă parte, autorităţile sunt obligate să organizeze secţii de votare pentru aceste persoane, chiar dacă nu votează. De-a lungul timpului, poliţia a descoperit mai mulţi proprietari de locuinţe care cereau şi câte 200 de euro pentru a lua pe cineva în spaţiu, însă nu a putut opri fenomenul.
În Parlament au fost depuse multe iniţiative pentru reglementarea acestei situaţii, dar nici una nu a fost adoptată.
Vezi aici REZULTATE EXIT-POLL ALEGERI PREZIDENTIALE 2019.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri prezidentiale, apartamente, moldoveni, sectii de votare,
Dată publicare:
10-11-2019 19:51