Iohannis cere sprijinul celorlalți candidați pentru turul doi. Dăncilă vrea dezbateri

11-11-2019 18:40


Au început negocierile pentru turul doi. Preşedintele Klaus Iohannis a cerut sprijinul celorlalţi candidaţi, ieşiţi din cursa pentru Cotroceni.

Viorica Dăncilă are de recuperat peste 1 milion de voturi, iar social democraţii l-au provocat pe şeful statului la o dezbatere.

Klaus Iohannis discută cu premierul Ludovic Orban şi echipa de campanie dacă va accepta confruntarea cu Viorica Dăncilă.

Deşi a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, Klaus Iohannis caută acum sprijin pentru următoarea etapă. Ţinta sa este electoratul candidaţilor care au ieşit din cursă, ca atare le-a cerut partidelor de dreapta ca în turul doi să facă o echipă anti PSD.

Klaus Iohannis se poate baza pe alegătorii USR - PLUS în turul doi, mai ales că liderii alianţei au transmis public că îl susţin.

Fără a spune direct dacă vă recomanda electoratului PMP să-l voteze pe Klaus Iohannis, Theodor Paleologu are şi el un electorat anti-PSD.

Fost deputat şi europarlamentar PNL, candidatul de pe locul patru, Mircea Diaconu a respins ambii candidaţi finalişti. Doar că mulţi dintre alegătorii săi vin din zona ALDE, fost partener de guvernare al PSD şi al partidului lui Victor Ponta.

Ca să mai recupereze din cele 13 procente care o despart pe Viorica Dăncilă de Klaus Iohannis, social democraţii cer insistent o dezbatere între cei doi, văzută drept singura cale prin care PSD poate să mai câştige voturi.

Echipa de campanie a lui Klaus Iohannis se întâlneşte luni seară pentru a decide dacă acceptă provocarea.

Turul doi vine cu mai multe scenarii, susţin analiştii. Deşi, în procente, diferenţa dintre Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă este de peste 13%, numărul de voturi abia depăşeşte un milion. Şi ca preşedintele Klaus Iohannis să câştige fără emoţii, ar fi necesară o prezenţă mare la urne.

La primul tur al alegerilor prezidenţiale au votat peste 8,6 milioane de români, adică mai puţin de 48%.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO