Începe oficial campania electorală. MAE, listă cu alte 270 de secţii în străinătate

×
Codul embed a fost copiat

La miezul nopții începe oficial campania electorală.

Asta înseamnă, printre altele, că afișele cu cei 14 candidați, înscriși în cursa pentru Cotroceni, trebuie să dispară de pe clădiri și de pe străzi.

Unii dintre ei nu își fac probleme în privința costurilor, pentru că anul acesta statul este darnic. Cei care au acte doveditoare și obțin cel puțin 3 la sută din votul alegătorilor, pot să primească în jur de 9 milioane de euro. Schimbări sunt și în ceea ce privește votul din străinătate.

În ultimii ani, au fost probleme uriașe la secțiile de votare din diaspora. Prima și poate cea mai importantă modificare de la alegerile care urmează este că listele vor fi în format electronic, iar buletinele vor fi scanate cu o tabletă. Adică se reduce timpul de așteptare.

Într-o secție de votare pot fi între două și nouă tablete, în funcție de numărul de persoane care s-au înregistrat pe site-ul AEP sau în funcție de numărul celor care au votat la alegerile precedente la secția respectivă.

Citește și
Depunere candidatura Bruynseels
Ultimele candidaturi la preşedinţie, depuse duminică seară cu porumbei şi promisiuni de "jihad"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Pentru că în diaspora alegerile se organizează de vineri până duminică la finalul fiecărei zile, va fi exportat câte un fișier cu numărul votanților pentru fiecare tabletă.

Tot cu tableta se vor scana și plicurile prin corespondență, cu două zile înainte de alegeri. În acest fel, autoritățile vor ști cine a votat deja și vor elimina posibilitatea de fraudă prin vot multiplu.

Aproape 41 de mii de persoane vor vota prin corespondență la alegerile din acest an.

Până pe 7 noiembrie, plicurile cu votul prin corespondență trebuie să ajungă la Autoritatea Electorală Permanentă sau la misiunea diplomatică din țara de unde va fi trimis votul. Cu alte cuvinte, trebuie să îl trimiteți cu câteva zile înainte. În plic veți găși și o adresă online, unde poate fi verificat timpul de livrare.

Până acum, au fost înființate 444 de secții de votare în afara țării. Oficialii cred că prezența va fi mare.

Constantin Mitulețu-Buică, președinte AEP: „Ați văzut că se creează și niște comunicări. Mai socializează, mai stau de o cafea, o apă, un suc. Cetățenii se duc și pentru aceste lucruri la secția de votare.”

30 de zile calendaristice durează campania electorală care va lua sfârșit cu o zi înainte de alegeri, pe dată de 9 noiembrie.

MAE a transmis către AEP o listă suplimentară de 270 de secţii de votare în străinătate
 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, vineri, către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) o listă suplimentară cu 270 de secţii de votare în străinătate, în completarea celor 444 de secţii transmise în 3 octombrie 2019 şi aprobate de AEP. Astfel, până în prezent, MAE a propus un număr de 714 secţii de votare care vor fi organizate în străinătate pentru organizarea alegerilor prezidenţiale în străinătate, potrivit News.ro.

Potrivit MAE, misiunile diplomatice şi oficiile consulare continuă demersurile pentru identificarea unor spaţii adecvate şi pentru obţinerea acordului statului de reşedinţă sau a autorităţilor locale.

Pe baza dialogului cu şefii de misiuni, MAE estimează că la alegerile pentru Preşedintele României din luna noiembrie vor fi înfiinţate peste 800 de secţii de votare în străinătate.

Printre ţările în care vor fi organizate cele mai multe secţii de votare se numără: Spania (148), Italia (142), Germania (84), Marea Britanie (73), Franţa (48), SUA (38), Republica Moldova (36), Belgia (23), Olanda (22), Irlanda (16), Danemarca (12), Austria (11), Grecia (11), Portugalia (9), Elveţia (8).

„Reamintim că termenul limită prevăzut de lege pentru transmiterea către Autoritatea Electorală Permanentă a propunerilor de secţii de votare în străinătate este 19 octombrie 2019”, a transmis MAE.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Klaus Iohannis, primul pe buletinele de vot la alegerile prezidențiale. Pe ce poziție e Dăncilă
Klaus Iohannis, primul pe buletinele de vot la alegerile prezidențiale. Pe ce poziție e Dăncilă

Preşedintele Klaus Iohannis, care candidează din partea PNL pentru un nou mandat, va fi primul pe buletinele de vot de la alegerile prezidenţiale, conform ordinii rezultate în urma tragerii la sorţi de către BEC.

Ultimele candidaturi la preşedinţie, depuse duminică seară cu porumbei şi promisiuni de
Ultimele candidaturi la preşedinţie, depuse duminică seară cu porumbei şi promisiuni de "jihad"

Lista de candidați s-a definitivat la miezul nopții. Iar unii au aflat că au fost eliminați din cursă din diferite motive. Românii sunt așteptați să își aleagă președintele în data de 10 noiembrie.

Dăncilă şi Paleologu, primii la depunerea candidaturii la prezidenţiale. Câte semnături au
Dăncilă şi Paleologu, primii la depunerea candidaturii la prezidenţiale. Câte semnături au

S-a dat startul cursei pentru cea mai înaltă funcţie în stat! Printre aplauze şi huiduieli, Viorica Dancilă a fost prima care şi-a depus candidatura.

Primul lucru pe care l-ar face Dan Barna dacă ar deveni președintele României
Primul lucru pe care l-ar face Dan Barna dacă ar deveni președintele României

Dan Barna, candidatul USR-PLUS la alegerile prezidenţiale, a declarat marţi, la Craiova, că şi-ar dori ca primul său act în calitate de preşedinte al României să fie dizolvarea actualului Parlament şi organizarea de alegeri anticipate în februarie-martie

Fostul europarlamentar PSD Cătălin Ivan și-a anunțat intenția de a candida la prezidențiale
Fostul europarlamentar PSD Cătălin Ivan și-a anunțat intenția de a candida la prezidențiale

Fostul europarlamentar Cătălin Ivan, preşedinte al Alternativei pentru Demnitate Naţională (ADN), şi-a anunţat, marţi, candidatura la funcţia de preşedinte al României.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.