Barna nu își dă demisia. Ce i-au reproșat colegii după rezultatul de la prezidențiale

×
Codul embed a fost copiat

La 15 ore de la închiderea urnelor, liderul USR a anunţat că nu îşi dă demisia din fruntea partidului.

"Am crezut că suntem mai sus decât ne-a dovedit electoratul", a spus liderul USR.

Dincolo de reproşuri şi regrete, atât Dan Barna, cât şi Dacian Cioloș, au schimbat tonul şi au vorbit de o apropiere de liberali. Iar pentru turul doi, i-au oferit preşedintelui Klaus Iohannis "întreaga susţinere".

Şefii de organizaţii ai USR împreună cu liderii de la centru au analizat rezultatele şi au încercat să afle unde au greşit în campania electorală. La alegerile europarlamentare, alianţa USR-PLUS a obţinut peste 2 milioane, în schimb, candidatul Dan Barna a primit acum cu 800.000 de voturi mai puţin. În acest condiţii, Barna spune că îşi asumă responsabilitatea, dar că nu va pleca de la şefia partidului.

„Nu sunt un lider care să abandoneze lupta, îmi asum responsabilitatea pentru acest obiectiv pe care nu l-am atins. Am parte din vină. Am crezut că suntem mai sus decât ne-a dovedit electoratul."

Citește și
REZULTATE alegeri prezidentiale 2019
REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2019. Rezultate oficiale finale anunțate de BEC după primul tur
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Miza USR la aceste alegeri era să intre în turul doi, mai ales că la ultimele alegeri, europarlamentarele din mai, alianţa USR - PLUS condusă de Dan Barna şi Dacian Cioloș i-a suflat în ceafă PSD-ului. Faţă de acel moment, Barna susţine că electoratul partidului nu a fost la fel de mobilizat. Colegii săi i-au reproşat deja că nu a ascultat sfaturi şi că nu a vorbit îndeajuns despre inițiative precum „fără penali în funcţii publice”, DNA-ul pădurilor sau legea confiscării extinse, proiecte promovate de parlamentarii USR. Mai mult, Barna esta acuzat că au fost momente în campanie care au stârnit râsul, în loc să aducă voturi.

"Asta înseamnă un politician care îşi asumă să meargă în Piaţa Obor de la un capăt la celalalat, discutând cu toţi oamenii care îi ies în cale", a spus Barna.

"O campanie e şi despre câini şi pisici şi gogoaşă, dar e şi despre dezbateri legate de viziune", a spus Cioloș,

Unii i-au reproşat chiar lui Dan Barna că are o anumită doză de aroganţă.

Dan Barna: "Un consilier mi-a spus - dai percepţia de aroganță pentru că eşti înalt."

Partener de alianţă cu USR, liderul PLUS, Dacian Cioloș, a vorbit deja despre o apropiere de PNL în vederea următoarelor alegeri.

Dacian Cioloș, lider PLUS: "Noi în alianţa USR - PLUS trebuie să avem înţelepciunea de face alianele politice care trebuie."

Cele două formaţiuni, USR şi PLUS, vor să continue alianţa şi pentru alegerile locale şi parlamentare de anul viitor.

Declarațiile lui Dan Barna:

- Am convocat această ședință pentru a discuta rezultatele alegerilor prezidențiale. Îmi asum întreaga responsabilitate pentru obiectivul pe care nu l-am atins.

- Electoralul a decis, respectăm această decizie. E fără îndoială parte din vină și îmi asum că nu am reușit să ajung la mai mulți cetățeni cu mesajul nostru pentru modernizare.

- Obiectivul nostru este să ne pregătim cât mai bine pentru alegerile locale.

- Este un proces din care învățăm. Vom avea o analiză eleborată. Din păcate, bucata aceasta de Românie pe care ne-am bazat și în care am crezut este se pare mai mică decât am anticipat.

- Am crezut că sunt mai sus decât mi-a spus electoratul. Sunt optimist în continuare, vom continua să fim ceea ce cetățenii ne cer.

- Nu-mi dau demisia, am spus că-mi asum răspunderea. Voi avea o discuție în această seară cu colegii din conducerea partidului, pentru a stabili strategia viitoare a partidului.

- Dacă vom avea o guvernare PNL, cu PSD atacându-i, ne vom trezi după un an de guvernare cu un PSD care se poate duce în 30 la sută, și acesta cred că ar fi cel mai amar rezultat al acestor alegeri.

Declarațiile lui Dacian Cioloș:

- Vreau să-i mulțumesc lui Dan Barna, pentru curajul pe care l-a avut de a se înscrie în această campanie.

- Alianța dintre PLUS și USR este validată ca una dintre principalele forțe ale țării. Cele două partide au reușit să valideze ca o forță politică în care o parte din societatea românească crede.

- Pe acest proiect trebuie să tragem învățămintele necesare, pentru a întâri acest proiect politic și să-i dăm și mai multă credibilitate.

- Pentru noi este important să vedem felul în care putem întări colaborarea în cadrul acestei alianțe.

- Mesajul pe care vrem să-l dăm este că vrem să continuăm acest proiect al alianței, să învățăm din această experiență.

- Susținerea noastră va merge spre Klaus Iohannis. Sper să avem o discuție cu Klaus Iohannis, ca să ne asigurăm că proiectul său politic e aliniat cu obiectivele noastre. Votul pentru Klaus Iohannis va fi un vot pentru modernizarea României.

- Am recepționat mesajul susținătorilor noștri, ieșim întăriți din această experiență și vom reuși să întărim această alianță.

- Sunt convins că rezultatul la prezidențiale nu reflectă potențialul Alianței USR-PLUS

- PNL nu va putea guverna singur și cred că nu e tot una dacă face alianță cu o alianță cum e USR-PLUS sau dacă își va pune problema dacă singura forță politică cu care să se alieze e PSD.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
REZULTATE OFICIALE PARȚIALE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Iohannis - 37,49%, Dăncilă - 22,69%
REZULTATE OFICIALE PARȚIALE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Iohannis - 37,49%, Dăncilă - 22,69%

REZULTATE OFICIALE ALEGERI PREZIDENTIALE 2019. Rezultatele de la Biroul Electoral Central confirmă clasamentul de duminică. Categoric, cei care intră în turul doi al alegerilor prezidențiale pe 24 noiembrie sunt Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2019. Rezultate oficiale finale anunțate de BEC după primul tur
REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2019. Rezultate oficiale finale anunțate de BEC după primul tur

REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2019. Cifrele anunţate de BEC indică faptul că în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale se vor confrunta Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă.

Votul în diaspora s-a încheiat. Țările cu cea mai mare prezență la vot
Votul în diaspora s-a încheiat. Țările cu cea mai mare prezență la vot

Votul în străinătate pentru alegerile prezidenţiale s-a încheiat odată cu închiderea ultimelor secţii de votare de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii şi Canada, la ora locală 21:00 (07:00 ora României).

Zi cu emoții pentru Viorica Dăncilă:
Zi cu emoții pentru Viorica Dăncilă: "Și bărbaţii plâng câteodată"

Pentru social-democraţi, miza acestor alegeri a fost să ajungă în turul doi.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.