AFP, New York Times si Associated Presse, despre turul 2. "Ponta contra Iohannis: Romania asista la un duel fara precedent"

Afis electoral cu Klaus Iohannis si Victor Ponta

AFP, New York Times si Associated Presse analizeaza pe larg alegerile prezidentiale din Romania. Daca Victor Ponta este descris drept favorit, dar "cu o morala considerata flexibila", Klaus Iohannis este "complet atipic pe scena politica din Romania".

Cotidianul New York Times analizeaza turul 2 al alegerilor prezidentiale din Romania, precizand ca batalia dintre cei doi candidati se da asupra convingerii electoratului in privinta institutiilor democratice.

Adevarata batalie in alegerile de duminica este care dintre candidati par de acord asupra problemelor importante, ii poate poate convinge pe romani ca nu va slabi institutiile democratice si centraliza puterea in jurul unui singur partid, ca in Ungaria, comenteaza New York Times online, conform Mediafax. La suprafata, aceste alegeri sunt un concurs intre doi veterani politici care sunt de acord asupra celor mai multe dintre problemele importante - de la lupta impotriva coruptiei endemice si pana la continuarea unor relatii foarte stranse cu Uniunea Europeana si Statele Unite - comenteaza Rick Lyman si Kit Gilletnov pentru prestigiosul cotidian american intr-un material intitulat "Pentru romani, alegerile prezidentiale tin de o problema de incredere".

"Nu-mi place sa critic un vecin, dar pot sa asigur ca sunt un social-democrat", a declarat premierul de stanga Victor Ponta, in varsta de 42 de ani, care a obtinut cel mai mare numar de voturi in primul tur, in urma cu doua saptamani. "Sunt un premier proeuropean si proamerican, asa ca Romania va continua aceasta directie in viitor", a adaugat el.

Oponentul sau, primarul de dreapta la Sibiului Klaus Iohannis, in varsta de 55 de ani, este la fel de vocal. "Orientarea mea este catre Vest", a declarat el, adaugand ca "ceea ce se intampla in Ungaria acum nu este o democratie care se indreapta in directia buna".

Citește și
Victor Ponta si Klaus Iohannis
Ponta vs. Iohannis, ep. 2. Acuzatii explicite de minciuna: "Basescu", "lozinca" si "respect", cele mai rostite cuvinte
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Niciun lider roman nu este susceptibil, in opinia NYT, sa se compare cu Viktor Orban, cel mai puternic om din Ungaria, cu care Romania are o relatie "pusa pe harta", alimentata de tensiuni cu privire la etnicii maghiari. De asemenea, niciun lider politic roman nu este susceptibil, ca Orban, sa promoveze relatii mai stranse cu Rusia, care ramane foarte nepopulara in Romania, apreciaza publicatia. Insa multi analisti politici - si Iohannis - se intreaba daca Ponta, in pofida dezmintirilor, ar putea spori controlul Guvernului asupra unor institutii independente, ca de exemplu tribunalele, in jurul unui populism nationalist. "Nu am incredere in el. Pur si simplu n-am incredere in el, mai ales atunci cand este vorba despre administrarea justitiei si de statutul legislatiei", il citeaza NYT pe Iohannis

Ponta apreciaza ca aceasta neincredere este deplasata si-i acuza pe oponentii politici ca incearca sa-i pateze reputatia in Uniunea Europeana la Bruxelles si la Washington. "Este doar o minciuna", a denuntat el, adaugand "este doar o smecherie de campanie". Ponta a obtinut cel mai bun scor (40%) dintre cei 14 candidati pe 2 noiembrie, fiind sustinut in zonele rurale din estul si sudul tarii, dar si in Bucuresti, iar Iohannis (30%) in Transilvania. "Una dintre bataliile politice centrale in Romania, in ultimul deceniu, vizeaza independenta procurorilor, capabili sa eradicheze coruptia", scrie NYT citandu-l pe Sorin Ionita, presedintele Expert Forum, un grup de cercetare privind politicile publice cu sediul in Bucuresti. Peste 1.000 de oficiali, inclusiv fostul premier Adrian Nastase, unul dintre mentorii lui Ponta, au fost condamnati pentru coruptie, noteaza publicatia.

Ponta promite sa continue campania anticoruptie, preconizand ca acest lucru va ajuta tara sa depaseasca deficitul bugetar prin lupta impotriva evaziunii fiscale. insa analistii se tem ca, in pofida promisiunilor, el va influenta sistemul. Cu toate ca se tem ca Ponta va conduce tara pe o cale mai putin transparenta, analistii nu-l compara totusi cu Orban. "Orban este un ideolog", a declarat pentru publicatie Cristian Ghinea, directorul Centrului Roman pentru Politici Europene, adaugand ca "Ponta nu e asa. E oportunist. El aduna cat mai multa putere, dar cand intampina rezistenta se opreste".

"Problema cruciala pentru Romania, in cazul in care Ponta obtine victoria duminica, asa cum se asteapta, va fi daca Occidentul va continua sa exercite presiuni asupra lui pentru a mentine independenta tribunalelor si urmarirea oficialilor corupti", scrie NYT citandu-l pe Ghinea.

"Altfel spus, tentatia de a copia modelul Orban ar putea sa fie prea puternica pentru a-i rezista", apreciaza ziarul american, adaugand ca "problema care ingrijoreaza Europa si Statele Unite este daca alti autoritaristi incipienti il vor imita pe Orban".

Agentia France Presse si Associated Press comenteaza mizele scrutinului din Romania

De asemenea, agentiile France Presse si Associated Press, citate de Mediafax, comenteaza situatia politica din Romania inaintea celui de-al doilea tur al scrutinului prezidential, prezentand profilurile celor doi candidati si mizele alegerilor. "Victor Ponta contra Klaus Iohannis: Romania asista la un duel fara precedent inaintea alegerilor prezidentiale de duminica, intre un prim-ministru favorit, cu o morala considerata flexibila, si un reprezentant al minoritatii germane care pledeaza pentru 'lucrul bine facut'", comenteaza AFP, citata de Mediafax.

"Premierul roman Victor Ponta, criticat pentru dublul limbaj privind valorile democratice, pare sa aiba o pozitie buna pentru castigarea scrutinului prezidential programat duminica in aceasta tara fosta comunista care continua sa fie afectata de coruptie. Social-democratul in varsta de 42 de ani, sustinut de un electorat preponderent rural, este creditat cu 54% din intentiile de vot in al doilea tur de scrutin, conform celor mai recente sondaje (...). Chiar daca avansul in fata contracandidatului membru al minoritatii germane, Klaus Iohannis, in varsta de 55 de ani, poate parea larg, jocurile nu sunt inca facute, considera multi analisti", noteaza Agentia France-Presse, citata de Mediafax.

"La 25 de ani de la caderea dictatorului Nicolae Ceausescu, acest scrutin prezidential, al saptelea, este considerat crucial in istoria postcomunista a Romaniei, in momentul in care democratia a suferit un regres in anumite tari din Europa Centrala, in frunte cu Ungaria, si pe fondul tensiunilor intre Bruxelles si Moscova din cauza crizei ucrainene", comenteaza AFP, citata de Mediafax.

"Criticii lui Victor Ponta ii reproseaza dublul limbaj privind valorile democratice, pe care el afirma ca le sustine, dar asupra carora a ridicat de mai multe ori semne de intrebare, cum s-a intamplat in anul 2012, cand a incercat sa il demita pe presedintele conservator Traian Basescu. Sau in decembrie 2013, cand a incercat, tot in van, sa ingradeasca independenta justitiei", aminteste AFP, citata de Mediafax, notand ca si Klaus Iohannis este un candidat "complet atipic pe scena politica din Romania".

"Bataiosul Victor Ponta a devenit in mai 2012 cel mai tanar prim-ministru din Europa. Pilot amator de raliu, Ponta s-a casatorit cu fiica unui politician influent din puternicul Partid Social-Democrat, iar de atunci cariera sa nu a intampinat obstacole. Este acuzat de plagiat in elaborarea tezei de doctorat, iar presedintele Traian Basescu a afirmat ca Ponta a fost agent sub acoperire, o acuzatie pe care a respins-o. De la inceperea mandatului lui Ponta, Romania are crestere economica si stabilitate politica. Ponta afirma ca Romania va ramane un aliat al Statelor Unite si respinge afirmatiile ca se va apropia de Vladimir Putin. Criticii sustin ca, daca va deveni presedinte, Ponta i-ar putea gratia pe aliatii politici condamnati pentru coruptie si ca Partidul Social-Democrat va obtine mult mai multa putere", comenteaza Associated Press, citata de Mediafax.

Referindu-se la Klaus Iohannis, AP noteaza ca politicianul de etnie germana are "o atitudine civilizata", refuzand sa recurga la "atacuri personale, chiar daca acest lucru nu i-a adus neaparat simpatizanti. (...) Iohannis promite combaterea coruptiei, garantarea independentei justitiei si o Romanie normala", adauga AP, citata de Mediafax.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
IOHANNIS - PONTA, episodul 3 a avut loc in platouri diferite. Ponta si-a prezentat sustinatorii, Iohannis sondajele
IOHANNIS - PONTA, episodul 3 a avut loc in platouri diferite. Ponta si-a prezentat sustinatorii, Iohannis sondajele

Candidatii ramasi in cursa pentru alegerile prezidentiale, Klaus Iohannis si Victor Ponta, s-au aflat, joi seara, in platouri diferite. Reprezentantul ACL a dat declaratii la Digi 24, in timp ce reprezentantul PSD la Antena 3.

Ponta vs. Iohannis, ep. 2. Acuzatii explicite de minciuna:
Ponta vs. Iohannis, ep. 2. Acuzatii explicite de minciuna: "Basescu", "lozinca" si "respect", cele mai rostite cuvinte

Victor Ponta a folosit 6.022 de cuvinte pentru a convinge publicul sa-l voteze, iar Klaus Iohannis 4.004, miercuri seara, la a doua confruntare electorala, desfasurata la B1 TV.

"Bine, mai, Victor, pentru asta am luat noi bataie la mineriada?". Momentul povestit de mama lui Ponta dupa promovarea fiului

Exista episoade in cariera politicienilor care raman in memoria publicului. Intamplarile de mai jos, a caror protagonisti sunt candidatii la alegerile prezidentiale Victor Ponta si Klaus Iohannis, sunt doua dintre acestea.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.