Ponta vs. Iohannis, ep. 2. Acuzatii explicite de minciuna: "Basescu", "lozinca" si "respect", cele mai rostite cuvinte

13-11-2014 15:24


Victor Ponta si Klaus Iohannis

Victor Ponta a folosit 6.022 de cuvinte pentru a convinge publicul sa-l voteze, iar Klaus Iohannis 4.004, miercuri seara, la a doua confruntare electorala, desfasurata la B1 TV.

Cuvintele-vedeta au fost "Basescu", "lozinca" si "respect", conform datelor furnizate de Mediafax Monitorizare.

Unul dintre cuvintele folosite frecvent in emisiune a fost "lozinca", cel care, la prima dezbatere televizata a fost rostit doar o data, cand Victor Ponta a calificat drept "lozinca" afirmatia lui Klaus Iohannis potrivit careia, intr-o societatea democratica, fiecare cetatean are dreptul la vot.

In emisiunea de miercuri seara, "lozinca" a fost utilizat in total de 9 ori, de 8 ori de catre Victor Ponta. Acesta l-a folosit pentru a-si ataca adversarul, spunand ca nu vorbeste in lozinci, ca romanii trebuie sa stie ca "lozincile domnului Iohannis nu ajuta cu nimic" sau pentru a-i transmite ca tot ceea ce spune sunt lozinci.

Contextele in care a mai aparut cuvantul "lozinca" au mai fost: "spre deosebire de lozincile spuse de domnul Iohannis", "cand vorbesti despre lucruri clare si serioase si nu lozinci, iti ajunge timpul", tratarea acordului de colaborare institutionala intr-un mod "lozincard", "eu, spre deosebire de lozinci, eu am facut lucruri".

Iohannis l-a folosit o singura data, speculand afirmatia premierului din seara precedenta, candidatul ACL definindu-se drept cel "care crede ca votul nu este o lozinca, ci este un drept si al celor din diaspora".

Numele presedintelui Traian Basescu a fost invocat tot de 12 ori, ca si la precedenta dezbatere, tot Victor Ponta fiind cel care l-a rostit de 11 ori.

Exceptand invitatiile de respectare a formatului emisiunii, cuvantul "respect" a fost folosit de 3 ori de Victor Ponta si de 12 ori de catre Klaus Iohannis.

Ponta s-a referit la respectarea parerii contracandidatului sau si la respectarea deciziilor judecatoresti. Iohannis a folosit acest cuvant in relatie cu respectarea dreptului de vot, a drepturilor in general si a legii.

"Nu stie" a fost utilizat de trei ori de catre Ponta si o data de catre Klaus Iohannis. Iohannis a spus: "Contracandidatul meu are calitatea de a vorbi despre orice, oricat, indiferent daca stie sau nu stie despre ce e vorba".

La randul sau, Ponta l-a acuzat pe Iohannis ca "nu stie" valoarea pensiei, legea referitoare la pensii si ca nu stie situatia referitoare la retrocedari.

Acuzatii explicite de minciuna a fost lansate de doua ori de Ponta si de cinci ori de Iohannis. Ponta si-a acuzat contracandidatul ca a mintit de mai multe ori in seara precedenta si i-a spus acestuia ca l-au mintit colaboratorii.

In cazul lui Iohannis, acesta a reluat acuzatia conform careia Victor Ponta i-a mintit pe pensionari ca el le va taia pensiile, l-a acuzat pe acesta ca a mintit in legatura cu retrocedarile si i-a spus in repetate randuri ca minte grosolan si in continuu.

Potrivit aceleiasi surse, moderatoarea a utilizat 2.620 de cuvinte. Durata interventiilor celor doi competitori a fost aproximativ egala, avand in vedere formatul strict al emisiunii.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO