CC decide vineri daca valideaza rezultatele primului tur al alegerilor. Cand incepe campania electorala pentru al II-lea tur
Curtea Constitutionala decide vineri daca valideaza rezultatele finale ale primului tur al alegerilor prezidentiale, transmise de Biroul Electoral Central.
Totodata, Curtea Constitutionala urmeaza sa constate ca cele mai multe voturi au fost obtinute de Victor Ponta si Klaus Iohannis, care vor candida in turul al doilea. Oficiali din cadrul Curtii Constitutionale au declarat, pentru MEDIAFAX, ca procesul verbal de constatare si centralizare a rezultatelor votarii, trimis de Biroul Electoral Central, a fost inregistat joi la CC, iar vineri va decide daca valideaza primului tur al alegerilor prezidentiale.
Purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca la Curtea Constitutionala au fost trimise, in vederea validarii scrutinului din 2 noiembrie, atat procesul verbal de constatare si centralizare a rezultatelor votarii, cat si procesele verbale centralizatoare intocmite de birourile electorale judetene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate si birourile electorale ale sectiilor de votare.
Victor Ponta, candidatul aliantei PSD-UNPR-PC, a obtinut 40,44% din voturi in primul tur al alegerilor prezidentiale, urmat de Klaus Iohannis (ACL), pentru care au votat 30,37% dintre alegatori, conform rezultatelor finale anuntate de Biroul Electoral Central.
Potrivit legii, dupa primirea proceselor verbale de la BEC si solutionarea cererilor de anulare a alegerilor, Curtea Constitutionala urmeaza sa valideze alegerile si sa publice rezultatul in Monitorul Oficial. In termen de 24 de ore de la primirea proceselor verbale, dar nu mai taziu de 7 noiembrie, Curtea Constitutionala trebuie sa aduca la cunostinta publica prenumele si numele celor doi candidati care vor participa la al doilea tur de scrutin, precum si ziua votarii.
In al doilea tur de scrutin participa primii doi candidati care au obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate pe intreaga tara la primul tur. Al doilea tur de scrutin va avea loc, potrivit prevederilor legale, la doua saptamani de la primul tur de scrutin, duminica, 16 noiembrie.
Turul al doilea al alegerilor prezidentiale trebuie sa se desfasoare, asa cum cere legea, in aceleasi sectii de votare si circumscriptii electorale, operatiunile electorale urmand sa fie efectuate de aceleasi birouri electorale.
Pe buletinul de vot ce va fi inmanat alegatorilor la al doilea tur, candidatii vor fi inscrisi in ordinea numarului de voturi obtinute la primul tur de scrutin. Campania electorala pentru al doilea tur de scrutin incepe de la data cand Curtea Constitutionala aduce la cunostinta publica ziua votarii, cel mai tarziu vineri, 7 noiembrie.
Pana cel tarziu la data de 9 noiembrie, BEC comunica ordinea de inscriere a candidatilor pe buletinul de vot si semnele electorale ale acestora Regiei Autonome "Monitorul Oficial" si Curtii Constitutionale si aduce la cunostinta publica ordinea de inscriere a candidatilor si a semnelor electorale ale acestora in buletinul de vot.