Traian Basescu: "Candidatii la Presedintie trebuie sa spuna daca au fost ofiteri acoperiti. Daca nu, o voi face eu"

Traian Basescu

Presedintele Basescu a declarat, despre faptul ca unii candidati la Presedintie nu si-ar fi completat CV-ul, ca trebuie sa spuna daca au fost sau nu ofiteri acoperiti.

Seful statului a precizat ca, daca nu se va intampla, o va face el, aratatand ca nu este corect sa duci o asemenea functie "avand doua butoane".

Referindu-se la ”lucrurile ascunse din CV-urile candidatilor la prezidentiale”, despre care a facut referire in trecut, Traian Basescu a spus ca toate afirmatiile pe care le-a facut pe aceasta tema au ramas valabile. ”Inca mai cred ca au timp candidatii, inainte de a-si depune candidaturile, sa spuna public, isi competeze CV-ul, daca au fost cumva sau nu ofiteri acoperiti”, a spus Traian Basescu. Intrebat daca va spune el cine nu si-a completat CV-ul, in cazul in care candidatii nu o vor face, presedintele Basescu a raspuns: ”Da, pentru ca am obligatia sa o spun, am obligatia sa o fac. Exista lege care interzice serviciilor sa isi faca cunoscute retelele, ofiterii acoperiti, ofiterii descoperi, etc., dar cand discutam despre functia de presedinte al Romaniei, nu poti sa nu informezi”.

Presedintele a adaugat ca nu spune nimeni ca trebuie ca acel serviciu sa faca publica aceasta informatie, pentru ca nu are voie prin lege, dar candidatul are obligatia sa o faca. Intrebat daca, dintre actualii candidati la Presedintie, sunt persoane care au asemenea lucruri ascunse in CV, Traian Basescu a spus: ”Da”. ”Nu este corect sa te duci intr-o asemenea functie avand doua butoane”, a completat seful statului. ”Voi fi in masura sa va aduc probe, ce inseamna acest dublu buton”, a mai spus Basescu, precizand ca ar fi ”necinstit din partea sa sa nu o faca”. ”Sigur, va trebui rapid o hotarare judecatoreasca, pentru ca, altfel, serviciul nu va putea sa faca publica apartenenta sau fosta apartenenta, insa nu poti sa fii presedintele Romaniei si sa existe riscul sa ai dubla comanda, cum e foarte dificil sa fii si premier, ministru si orice ai fi, in functii publice, si sa nu spui”, a mai declarat Traian Basescu, la B1 TV.

Seful statului a mai afirmat ca, daca un candidat ar spune ca a fost sau este ofiter acoperit, nu i s-ar intampla mare lucru, avand in vedere modul in care ofiterii acoperiti au fost tratati de catre romani, ”nu cu deosebita ostilitate”. ”Ma uit ca domnul Voiculescu este foarte popular, scoate omeni in strada, poate face multe lucruri”, a mai spus presedintele. In 5 august, presedintele Traian Basescu a declarat ca pe unii dintre candidatii la Presedintie ii va “dezbraca public”, mentionand ca “sunt candidati deja anuntati care au lucruri ascunse in CV-ul lor”. “Pe mine ma deranjeaza lichelismul, sunt in ultimele patru luni de mandat si la cata mizerie am indurat de la diversi ziaristi si politicieni m-am hotarat ca in toate iesirile sa spun, sa vorbesc. Nu mai am de ce sa menajez pe cineva. E plina si politica si presa, din pacate, de oameni care mint.

Citește și
Joseph Daul si Traiaan Basescu
Presedintele PPE le cere socialistilor europeni sa se delimiteze de declaratiile lui Ponta. "E scandalos sa auzi asa ceva"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

De oameni, care, cu usurinta, profitand de nivelul redus de instruire al multora dintre telespectatori, le spun: 'Basescu trebuia sa se ocupe, sa nu se defriseze padurile. Basescu a fost la Grivco'”, a declarat Traian Basescu. “Am vazut prea multe si in aceasta campanie le voi spune de toate la toti, pentru ca eu nu candidez”, a spus Traian Basescu. Intrebat daca asta inseamna ca “va iesi la bataie”, presedintele a confirmat. “Pe unii dintre ei ii voi dezbraca public, va asigur de asta, pentru ca, de exemplu, sunt candidati deja anuntati care au lucruri ascunse in CV-ul lor. Sunt lucruri pe care le tainuiesc, nu le spun. Ori cetatenii trebuie sa stie despre orice candidat tot. Tot ce-i important, nu vorbesc de relatia din familie, nu se baga nimeni in familia nimanui, in relatiile private ale nimanui, dar cand ai apartinut de anumite institutii si nu-ti treci in CV si vrei sa devii presedintele Romaniei, acest lucru n-ai voie sa-l faci”, a afirmat Traian Basescu.

Basescu,despre Iohannis:Si eu m-am inselat asupra lui,mi-am dat seama cat e de subred ca si caracter

Basescu i-a transmis un mesaj lui Vasile Blaga, spunand ca acesta putea sa aleaga pe altcineva mai bun in PDL, aratand ca si el s-a inselat la adresa lui Klaus Iohannis si ca si-a dat seama, dupa ce l-a urmarit, ”cat e de subred ca si caracter”.  ”Draga Vasile, puteai sa cauti pe cineva in PDL, ca aveai oameni valorosi”.  El a aratat, ulterior, ca Emil Boc ar fi fost un candidat mult mai bun la prezidentiale decat Klaus Iohannis, mentionand ca primarul Clujului ar fi fost mai bun si decat Catalin Predoiu.

Traian Basescu s-a referit si la candidatul PSD, sustinand ca Victor Ponta ca ”nu are suficienta inteligenta si pregatire sa inteleaga ce inseamna un stat modern”. Potrivit presedintelui, Victor Ponta va revitaliza ”sistemul vechi, care nu doreste avansul Romaniei catre parteneriatul cu SUA, integrare mai puternica in UE si preluarea modului de functionare a institutiilor la standardele europene”.

Pentru el, aranjamentele, interesele de partid sunt deasupra statului”, a mai comentat Basescu. Basescu a mai spus ca acelasi nivel de neincredere il are in Klaus Iohannis si a precizat ca ”habar nu are daca s-a intalnit sau nu cu Voiculescu, dar accepta sa fie prim-ministru, impotriva vointei presedintelui care trebuia sa il numeasca.

El credea ca acea grupare, controlata de Voiculescu, il va obliga pe presedinte sa il numeasca pe el premier”, a mai declarat seful statului. Traian Basescu a amintit si episodul celor sase locuinte ale lui Klaus Iohannis.

Cand l-am auzit ca spune ca are cele sase case din meditatii, eram acasa, mi-a venit sa ma urc pe pereti. (...) Cine s-o fi meditat la el, la fizica, tot judetul Sibiu, sa faci bani pentru sase case? Apoi a revenit si a spus ca mi-au dat mama si tata mostenire casele si, cand cauti, mama, asistenta medicala si tata, mecanic auto, ceva de genul acesta”, a declarat Basescu.

El a precizat ca tatal sau a fost militar si i-a lasat mostenire un apartament de doua camere si era mult mai bine platit decat o asistenta medicala. ”Lucrurile astea arata omul slab. Daca el este slab acum, cand nu are apasarea functiei in spate, cum Dumnezeu va fi cand va avea asupra lui presiunea trusturilor media?”, s-a intrebat Traian Basescu.

Presedintele a mai spus ca si el s-a inselat in privinta lui Klaus Iohannis, adaugand ca ”a fost penibil cand a spus ca nu a avut nicio legatura cu suspendarea din 2012”.

Si eu m-am inselat in faza initiala cu Iohannis, dupa care l-am urmarit atent in evolutie si mi-am dat seama cat e de subred ca si caracter. E mare, inaltime mare, reputatie de neamt, numai ca nemtii nu prea mint, nu se baga in jocuri murdare, politice”, a declarat Basescu despre candidatul ACL la prezidentiale.

Presedintele Traian Basescu a vorbit si despre Elena Udrea. ”Nu am vazut-o facand concesii cuiva, e mult mai diplomata decat mine”, a spus Traian Basescu, precizand ca ”pe femeia asta" el nu vazut-o niciodata mintind.  Despre sansele Elenei Udrea de a ajunge presedinte, Traian Basescu a raspuns: ”Nu stiu daca e timpul femeilor, insa in mod categoric am mult mai multa incredere in ea decat in Ponta si Iohannis la un loc”.

Traian Basescu s-a referit si la Monica Macovei, aratand ca aceasta a fost "necinstita cand s-a dus sa faca sluj la Blaga si acum i-a intors spatele, fara sa respire". Presedintele a aratat ca Macovei a fost ”necinstita” fata de el, in declaratiile despre numirile de procurori sefi si adjuncti la DNA. "Acum (...) aveti explicatia de ce, cand am putut, nu am mai pus-o ministru al Justitiei, pentru ca a plecat o data cu scoaterea PDL-ului de la guvernare, in 2007, de catre Tariceanu, si in 2009, cand am putut sa punem din nou un guvern PDL, nu am mai invitat-o. Are carente consistente si trebuie sa te uiti sub poleiala", a mai comentat Traian Basescu.

Basescu: Daca ma suspenda,cer prelungirea mandatului,n-as vrea sa fiu in pielea lui Ponta in turul 2

Presedintele Basescu a declarat, intrebat daca a luat in calcul prelungirea mandatului, avand in vedere cele doua suspendari din functie, ca, daca va fi suspendat din nou, o va face si ”ii vor trimite martisoare la Cotroceni”, adaugand ca nu ar vrea sa fie in pielea lui Victor Ponta, in turul doi.

Daca mai fac una (o suspendare - n.r.), sigur le cer, pentru ca eu, cand am fost suspendat, nu am primit salariu, deci nu poate sa imi spuna nimeni ca mi-a curs vechimea. Nu mi-a curs vechimea, nu am contribuit la asigurarile sociale, la somaj, nimic. Deci acea luna si jumatate din 2012 este deja scurtare de mandat. Daca mi-ar fi dat salariu, puteau sa spuna ca m-au trimis in concediu de odiha, dar asa au fost regulile, fara salariu”, a declarat Traian Basescu.

El a continuat: ”Daca mai fac una (o suspendare - n.r.), vorba lui Dragnea, o sa imi trimita martisoare la Cotroceni”. Presedintele a mai aratat ca, daca va fi suspendat, ”va fi o masura antinationala”. ”Daca o fac, imaginati-va ca ii infrang la referendum, raman presedinte si cum se va desfasura turul doi, nu as vrea sa fiu in pielea lui Ponta, cu mine ramas la Cotroceni, pentru ca ar fi infrant inainte de a se defasura turul doi”, a mai spus Traian Basescu.

El s-a referit si la Calin Popescu Tariceanu, pe care l-a numit din nou ”inima zglobie si inima zburdalnica”, aratand ca, daca acesta isi va duce "proiectul lui Voiculescu" inainte, iar in 2 noiembrie va fi organizat si referendum de demitere si el nu va fi infrant, ”cei doi, Tariceanu si Ponta vor fi infranti din turul unu si pot sa se ocupe de altceva”.
 

Basescu: Decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important

Presedintele Traian Basescu a sustinut vorbind despre "sistemul" la care a facut referire in declaratii ale sale anterioare, ca "reminiscentele vechi s-au transferat si generatiei noi si s-ar putea sa vedeti cum decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important".

Basescu a fost intrebat despre o declaratie a sa anterioara in care arata ca de zece ani este intr-o disputa cu sistemul, pe care Ion Iliescu "l-a protejat" si care "l-a infrant" pe Emil Constantinescu, adaugand ca el a reusit sa "ingenuncheze" acest sistem. "Uitati ce inseamna sistemul si cum il definesc eu: el este un ansamblu de institutii si de centri de putere din afara institutiilor", a mentionat Traian Basescu.

Presedintele a spus ca, la inceputul mandatului sau, a gasit "un SRI in care Sorin Ovidiu Vantu stia lista cu cei ascultati, iar seful SRI mergea cu masina de la Sorin Ovidiu Vantu”. ”SRI-ul era controlat de Vantu, stia tot ce lucreaza SRI, si, mai mult decat atat, Timofte ii punea la dispozitie si informatii din aceasta institutie de securitate, economice”, a sustinut el.

Presedintele a mai spus ca sistemul la care a facut referire in declaratiile sale inseamna si Justitia. ”Va aduceti aminte perioada in care acuzam Inalta Curte, CSM, Parchetele, era perioada cand erau oamenii, judecatorii, procurorii doamnei Stanoiu. S-a curatat si acolo, ca si la SRI, cu trecerea in rezerva, cu pensionarea multor judecatori. Sistemul s-a curatat”, a mai spus Basescu.

Presedintele a fost solicitat sa faca precizari in legatura cu afirmatia sa potrivit careia acest sistem este doar ingenuncheat, nu a disparut."(...) la institutii, unde nu-i curatat, parte din sistemul de securitate ... Politia... aceea este inca obedienta fata de presedintii de Consilii Judetene, fata de decizia politica si multi dintre ei se caciulesc pentru o functie", a mentionat el. ”Aici ma refer la tot. Sa nu credeti ca seful 'Doi si un sfert', care a fost schimbat de curand, a fost schimbat de florile marului”, a adaugat el.

Traian Basescu a mai spus despre "Doi si un sfert" ca ar fi "obedient politicului". ”Daca se va deschide mai mult din dosarul de la Cluj, cu presedintele CJ, Uioreanu, veti putea constata”, a mai aratat Basescu. De asemenea, Traian Basescu a facut referire la "cazul Voiculescu", care, in opinia sa, "este parte a sistemului ingenuncheat".

"Banii de la Crescent, transferati, facut un trust media, care este utilizat impotriva statului, fara menajamente, institutiile care nu au fost obediente varanului au fost pulverizate, pur si simplu", a mai sustinut el. "Asta este sistemul, reminiscentele vechi care s-au transferat si generatiei noi si s-ar putea sa vedeti cum decizii de procurori au fost controlate de ziarist important", a declarat Traian Basescu. "As incheia, am mers prea departe cu asta, desi este o realitate", a spus presedintele, incheind acest subiect.
 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Suspendarea, trecuta pe linie moarta de PSD. Victor Ponta: Trebuie analizate efectele si implicatiile unei astfel de actiuni
Suspendarea, trecuta pe linie moarta de PSD. Victor Ponta: Trebuie analizate efectele si implicatiile unei astfel de actiuni

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca asuma, in calitate de prim-ministru si candidat la Presedintie, responsabilitatea evaluarii tuturor efectelor si implicatiilor actiunii de suspendare din functie a sefului statului.

Presedintele PPE le cere socialistilor europeni sa se delimiteze de declaratiile lui Ponta.
Presedintele PPE le cere socialistilor europeni sa se delimiteze de declaratiile lui Ponta. "E scandalos sa auzi asa ceva"

Presedintele PPE, Joseph Daul, a declarat, luni, ca este "de-a dreptul scandalos" faptul ca premierul unui stat UE il compara pe presedintele tarii sale cu nazistii si face apel la socialistii europeni sa se delimiteze de afirmatiile lui Victor Ponta.

Ponta confirma ca SUSPENDAREA lui Traian Basescu este discutata in PSD:
Ponta confirma ca SUSPENDAREA lui Traian Basescu este discutata in PSD: "O zi mai putin cu el presedinte, mai multa dreptate"

Premierul Victor Ponta a declarat ca initiativa lui Calin Popescu Tariceanu privind suspendarea sefului statului va fi discutata in PSD, mentionand ca este vorba despre un demers serios.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.