"Vedetele" din Parlament care si-au anuntat retragerea din politica. Crin Antonescu a ales odihna, dupa 6 mandate

Ultima actualizare: 22-11-2016 07:18

Nume consacrate ale politicii romanesti, care au marcat viata parlamentara dupa '89, nu vor mai candida, la alegerile din 11 decembrie.

Multi parlamentari sustin ca se vor intoarce la meseriile si pasiunile lor de dinainte sa devina politicieni. Iar cei mai in varsta au decis ca este momentul sa iasa la pensie si sa se ocupe de nepoti. Oricum, nu vor avea grija zilei de maine: de anul acesta primesc pensii speciale, in baza legii, pe care si-au votat-o singuri.

Ales deputat pentru prima oara in 1992, Crin Antonescu a decis, inca de anul trecut, sa se retraga definitiv din politica. Dupa patru mandate de deputat si doua de senator, adica 24 de ani petrecuti in parlament, nu a ezitat sa-si declare dezamagirea fata de scena politica romaneasca si a anuntat ca va petrece mare parte din timp cu familia.

Fost sef al Senatului, Crin Antonescu a fost timp de o luna, in august 2012, presedintele interimar al Romaniei, in perioada suspendarii din functie Traian Basescu. In ultima perioada, a stat mai mult la Bruxelles, alaturi de sotia sa, europarlamentarul Adina Valean.

Pleaca din Parlament, de data asta de nevoie, si fostul sef al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Dat afara din partid, Zgonea s-a autointitulat Zorro si s-a hotarat sa nu candideze ca independent. Insa nu vrea sa renunte definitiv la politica, dupa 16 ani in care a fost ales deputat de patru ori.

Si Marko Bela si-a anuntat retragerea definitiva din politica, dupa 11 decembrie. Fostul lider UDMR este cel mai longeviv parlamentar din Romania, fiind ales pentru prima oara in 1990. Mai putin cunoscut ca scriitor si traducator, Marko Bela va avea timp, la pensie, sa se ocupe de pasiunea sa.

Un alt "veteran" al Parlamentului - Anghel Stanciu - se va retrage si el din politica. Initiatorul si sustinatorul legii pensiilor speciale pentru senatori si deputati, Anghel Stanciu a fost ales, pentru prima oara, in 1992. La vremea aceea, era membru al Partidului Romania Mare, condus de Corneliu Vadim Tudor.

De asemenea, senatorul Puiu Hasotti se va intoarce si el acasa, la Constanta, dupa 20 de ani petrecuti la Bucuresti. A fost deputat doua mandate si senator in alte trei, iar in 2012 a fost ministru al Culturii.

Alegerile din decembrie vor lasa acasa si cativa deputati si senatori care ar fi vrut sa continue in Parlament, insa problemele cu legea i-a obligat sa se retraga. In locul acestor nume cunoscute, vor fi alesi multi tineri care trebuie sa schimbe perceptia in general negativa despre Parlamentul Romaniei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO