Cum votăm la alegerile europarlamentare și referendumul pentru justiție
În mai puţin de patru zile, suntem aşteptaţi cu toţii la urne pentru a ne alege europarlamentarii.
România va avea 33 de locuri în Parlamentul European, iar fiecare partid intrat în cursa şi-a desemnat candidaţii. În aceeaşi zi, duminică 26 mai, romanii trebuie să ia o decizie şi în privinţa referendumului convocat de preşedintele Klaus Iohannis.
AEP: "În 26 mai, în România vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European şi un referendum naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional, convocat de preşedintele României"
Pentru ambele scrutine electorale, secţiile de votare se vor deschide duminică, 26 mai, la ora 7 dimineaţa. Se va putea vota până la 9 seara. Toţi românii care au împlinit 18 ani şi au un act de identitate valabil vor putea să-şi exercite dreptul cetăţenesc atât la alegerile europarlamentare, cât şi la referendumul naţional, în secţia de votare de care aparţin. În cazul în care nu vă aflaţi în localitatea de domiciliu, atunci puteţi să votaţi la orice secţie, pe listele suplimentare.
AEP: "Pentru a afla care este secţia la care trebuie să votezi şi care este adresa ei, intra pe www.registrulelectoral.ro"
Odată ajunşi la secţie trebuie să îi prezentaţi operatorului de calculator actul de identitate pentru a vă înregistra prezenţa prin Sistemul Electronic de Monitorizare. Acesta este obligat să vă informeze despre ambele tipuri de scrutin, iar dvs veţi alege dacă votaţi la ambele sau doar la unul. Apoi, un membru al biroului electoral va da buletinele iar dvs vă trebui să semnaţi pe lista fiecărui scrutin la care participaţi. Aveţi opţiunea să votaţi doar la alegerile europarlamentare sau doar la referendum şi, în acest caz, veţi semna doar pe lista respectivă, în dreptul numelui dvs.
Dacă aţi optat să votaţi la ambele scrutine, veţi primi trei buletine de vot. Primul, cel în format A4, este destinat alegerilor europarlamentare şi pe care găsiţi listele de candidaţi ale fiecărui partid, urmând să ştampilaţi competitorul electoral pe care îl doriţi. Pentru referendumul naţional, veţi primi două buletine de vot, unul pentru fiecare întrebare. În acest chenar veţi pune ştampila votat. Nu sunteţi obligat să răspundeţi la ambele întrebări, dar sunteţi obligat să introduceţi în urne ambele buletine de vot"
În cazul în care optaţi să votaţi la un singur scrutin, dar ulterior vă răzgândiţi, puteţi să reveniţi la secţia de votare, în programul de funcţionare.
Campanii de informare privind votul din 26 mai au fost realizate atât de Autoritatea Electorală permanenta, cât şi de preşedintele României, cel care a convocat referendumul naţional.
Klaus Iohannis: "Nu-i lăsaţi pe alţii să decidă în locul vostru. Romanii votează pentru că romnii contează"
Pentru că referendumul să fie validat, este nevoie ca 30% dintre alegători să se prezinte la urne, iar un sfert dintre ei să se pronunţe în favoarea unei opţiuni. Prezenţa la vot va fi monitorizată separat, pentru fiecare scrutin în parte, prin Sistemul Informatic folosit de Autoritatea Electorală Permanentă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: diaspora, referendum, vot, buletine de vot, procedura vot, alegeri europarlamentare,
Dată publicare:
22-05-2019 19:48