Autoritatile vor sa filmeze tot ce se intampla dupa incheierea votarii la alegerile parlamentare. Cine va pastra clipurile

×
Codul embed a fost copiat

Conform unei hotarari de Guvern, referitoare la alegerile parlamentare din 2016, desfasurate pe 11 decembrie, toata activitatea de dupa incheierea procesului de votare va fi monitorizata audio-video.

Astfel, Guvernul a adoptat o hotarare privind obligativitatea inregistrarii video a procesului de numarare a voturilor in sectiile din Romania si din strainatate la alegerile parlamentare.

Ministrul Afacerilor Interne, Dragos Tudorache, a anuntat ca tabletele aflate in dotarea tuturor sectiilor de votare vor fi folosite pentru a inregistra video desfasurarea procesului de numarare a voturilor.

Numaratoarea voturilor va fi filmata de un operator, cu aceeasi tableta care va fi folosita si pentru scanarea cartilor de identitate. Imaginile sunt stocate timp de trei luni si pot fi accesate daca apar suspiciuni de frauda.

Operatorul de calculator al biroului electoral aflat in sectia de vot trebuie sa realizeze inregistrarea video-audio pe care nu are voie sa o intrerupta de la incheierea votarii si pana la iesirea din sala a membrilor biroului electoral. Camera trebuie sa fie fixata la distanta medie, pe un cadru general. Operatorul nu are voie sa realizeze copii ale inregistrarii, ori sa permita accesul altor persoane.

Citește și
Calin Popescu Tariceanu
Macovei dezminte comunicatul dat de partidul lui Tariceanu: "M10 nu a semnat niciun protocol cu ALDE"
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

Filmata va fi si numaratoarea voturilor prin corespondenta, iar responsabili de functionarea corecta a tabletelor vor fi reprezentantii STS, care dupa trei luni trebuie sa distruga prin proceduri ireversibile toate inregistrarile.

Nici stampilele de vot nu au fost uitate de reprezentantii MAI. Dupa ce se va incheia procesul de votare, acestea vor fi sigilate in plicuri transparente in fata aceleiasi camere de filmat care va inregistra numaratoarea, ca sa nu existe dubii ca nu sunt toate la loc sigur inainte sa se desigileze urnele. Legea sanctioneaza fraudarea voturilor cu inchisoare pana la trei ani.

"Este o masura pe care (...) noi am considerat-o foarte importanta pentru a elimina orice suspiciune cu privire la acea etapa a procesului electoral", a afirmat Tudorache, potrivit Agerpres.

El a subliniat ca aceasta masura este in beneficiul tuturor partidelor politice care vor participa in cursa electorala.

"Va da posibilitatea de a verifica integritatea procesului de numarare a voturilor in acea etapa. Acea portiune de timp din procesul electoral se va inregistra (...) in memoria interna a tabletelor. Tabletele (...) au numar unic de inregistrare, care este desemnat pentru fiecare sectie de votare in parte. Ele (inregistrarile - n.r.) vor fi stocate si puse la dispozitia Biroului Electoral Central, atunci cand exista sesizari cu privire la integritatea procesului electoral, astfel incat sa poata sa ajute BEC in solutionarea acestor posibile sesizari. Inregistrarea va fi stocata timp de trei luni, dupa care va fi stearsa", a explicat Tudorache.

Ministrul a precizat ca inregistrarile vor fi facute de operatorii tabletelor.

"Nu este vorba despre o sarcina pentru membrii comisiei sau pentru membrii Biroului. Tocmai pentru ca este o masura tehnica, sarcina revine operatorului de tableta", a spus Tudorache.

Conform ministrului Afacerilor Interne, prin realizarea acestor inregistrari nu este vizata constituirea de probe in instanta.

"Aici nu vorbim de constituirea de probe intr-un dosar, civil sau penal. Nu asta este intentia noastra. La acest moment nu avem (...) niciun mijloc prin care sa putem sa avem o monitorizare a acelei parti foarte importante din procesul electoral, care pana acum ducea mereu in zona de suspiciune. Apareau mereu (...) aceste suspiciuni cu privire la modul in care s-au numarat voturile, la modul in care au fost voturi anulate sau nu", a explicat Tudorache.

Intrebat daca aceste inregistrari vor putea fi folosite ca probe in instanta, Tudorache a spus ca este la latitudinea BEC si a instantei. "Este la latitudinea instantei, la latitudinea BEC. (...) Noi (...) le dam si aceasta posibilitate. Cum o vor folosi cei de la BEC si instantele (...) este decizia dumnealor", a precizat Dragos Tudorache.

O alta masura prevazuta in hotararea adoptata miercuri de Guvern se refera la stampilele cu mentiunea "Votat" si la introducerea unui nou model de plic si a unui nou model de securizare a acestor stampile dupa inchiderea urnelor de vot.

"Ceea ce se prevede in hotararea de Guvern este modelul de plic, un plic care va fi achizitionat in mod centralizat de catre minister si care apoi va fi predat catre birourile si sectiile de votare. Sunt plicuri transparente, autosigilante si cu un numar unic de inregistrare, in asa fel incat sa nu existe nicio suspiciune cu privire la modul in care stampilele sunt inchise si securizate, dupa ora 21,00", a mai afirmat ministrul Tudorache

Conform acestui proiect, care a fost publicat pe site-ul MAI, operatorul de calculator al biroului electoral al sectiei de vot va fi cel care va asigura inregistrarea video-audio neintrerupta a procedurilor realizate de la incheierea votarii si pana la parasirea localului sectiei de vot de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare.

Aceasta masura se va aplica in scopul asigurarii posibilitatii organismelor electorale de a verifica respectarea dispozitiilor legale.

"Operatorul de calculator trebuie sa realizeze inregistrarea video-audio prevazuta la alin.(1) dintr-o pozitie fixa, de la o distanta medie, pe un cadru general", se precizeaza in proiectul Hotararii de Guvern.

Persoanei care va inregistra procedura electorala i se va interzice sa realizeze copii ale acesteia, ori sa permita accesul altor persoane la inregistrare.

Inregistrarile vor fi puse ulterior la dispozitia Serviciului de Telecomunicatii Speciale, care le va pastra pe o perioada de trei luni. STS urmeaza sa fie singura institutie abilitata sa copieze inregistrarile si la implinirea termenul de trei luni sa le distruga.

Ministerul Afacerilor Interne va asigura achizitionarea timbrelor autocolante, respectiv a plicurilor din plastic transparent, inseriate, prevazute cu sistem de sigilare, necesare in cadrul procedurilor precum si confectionarea stampilelor cu mentiunea "VOTAT".

Ministrul Dragos Tudorache le-a transmis, marti, prefectilor ca obiectivul organizarii procesului electoral este acela de a avea cele mai putin contestate alegeri.

De asemenea, el a cerut respectarea intocmai a termenelor din calendarul electoral.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Gigi Becali anunță o revenire de senzație la FCSB
NEWS ALERT Gigi Becali anunță o revenire de senzație la FCSB
Citește și...
Platforma premierului, sustinuta de PNL+USR, acuzata de plagiat de Dragnea.
Platforma premierului, sustinuta de PNL+USR, acuzata de plagiat de Dragnea. "Dacian Ciolos este o solutie"

Desi nu va candida la alegeri, premierul Dacian Ciolos si-a lansat o platforma de proiecte, pentru Romania, care spera sa fie continuate, si dupa alegeri.

Macovei dezminte comunicatul dat de partidul lui Tariceanu:
Macovei dezminte comunicatul dat de partidul lui Tariceanu: "M10 nu a semnat niciun protocol cu ALDE"

Conducerea M10 nu a semnat niciun protocol cu ALDE, a declarat europarlamentarul Monica Macovei.

Traian Basescu, despre alegerile parlamentare:
Traian Basescu, despre alegerile parlamentare: "Foarte probabil, voi candida"

Traian Basescu a declarat duminica seara, la B1 TV, ca foarte probabil va candida la alegerile parlamentare din aceasta toamna, dar a mentionat ca mai asteapta rezultatul unui studiu sociologic pentru a vedea daca este util sau nu partidului.

Recomandări
Forțele israeliene au preluat controlul asupra părții palestiniene a punctului de trecere Rafah din Gaza
Forțele israeliene au preluat controlul asupra părții palestiniene a punctului de trecere Rafah din Gaza

Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza.

Macron și Xi au pus la cale un armistițiu la nivel mondial. „Lumea de astăzi nu este prea pașnică”
Macron și Xi au pus la cale un armistițiu la nivel mondial. „Lumea de astăzi nu este prea pașnică”

Președintele chinez Xi Jinping a revenit în Europa după 5 ani. Primit cu toate onorurile la Paris, nu a fost menajat.

Vremea extremă s-a dezlănțuit în România. Potop cu grindină în Prahova, mașini luate de ape și oameni terifiați
Vremea extremă s-a dezlănțuit în România. Potop cu grindină în Prahova, mașini luate de ape și oameni terifiați

Am intrat în luna fenomenelor meteo extreme, spun specialiștii. În Prahova, Vâlcea și Mehedinți, furtunile iscate din senin i-au înspăimântat pe oameni și au provocat stricăciuni mari.