Platforma premierului, sustinuta de PNL+USR, acuzata de plagiat de Dragnea. "Dacian Ciolos este o solutie"

18-10-2016 14:38

Desi nu va candida la alegeri, premierul Dacian Ciolos si-a lansat o platforma de proiecte, pentru Romania, care spera sa fie continuate, si dupa alegeri.

Atat liberalii, cat si cei de la Uniunea Salvati Romania, iau in calcul varianta sa-l sustina pe Ciolos pentru un nou mandat de premier. PSD crede insa ca platforma lui Ciolos privind o tara sanatoasa, educata si cu mai multe locuri de munca este doar "o lista de iluzii".

Platforma politica numita Romania 100 cuprinde 10 principii pentru o guvernare onesta, cu accent pe lupta anticoruptie, schimbarea clasei politice, dar si respect fata de cetatean. In plus, premierul a trasat si un plan pentru primele 100 de zile dupa alegeri, cu obiective concrete de schimbare, dar si un portofoliu de proiecte de nationale, pe care le-a publicat pe site-ul ro100.ro. Obiectivul unei astfel de guvernari ar trebui sa fie o tara cu mai putini saraci si cu mai multe locuri de munca, o tara mai educata si mai sanatoasa.

Liderii PNL si cei ai USR se arata dispusi sa sprijine initiativele demarate de premier. “Aceste principii de guvernare sunt compatibile cu ale noastre. Prioritatile pe care prim-ministrul le expune sunt intr-un foarte mare grad convergente cu ale partidului liberal”, spune Alina Gorghiu, presedinte al PNL.

Ceea ce propune premierul completeaza ceea ce ne dorim si noi pentru viitorul Romaniei”, afirma si Nicusor Dan.Dacian Ciolos, da, este o solutie.”.

Asta in timp ce liderul PSD, Liviu Dragnea spune ca platforma politica ar fi... copiata. “Am citit documentul ala. Este o lista de iluzii. Ei vorbesc, folosesc vorbe mestesugite. E o mare diferenta intre ce zic si ce fac. E un document in care au plagiat. Romania100 este un concept aprobat de guvernarea noastra in 2014 prin hotarare de guvern"

Presedintele Klaus Iohannis spera ca in urma acestor principii prezentate de Ciolos, sa apara si schimbari.

Si de aceasta data, seful statului a tinut sa sublinieze faptul ca, dupa aceste alegeri parlamentare, nu va mai accepta un Guvern tehnocrat si - prin urmare - un premier independent.

"Dupa 11 decembrie, Romania va avea un premier politic, un premier care va fi propus de partide politice. Premier tehnocrat inseamna premier independent politic. Domnul Ciolos, in actualul mandat, este un premier independent politic, pentru ca eu l-am propus fara sa fie propus din partea .. eu l-am desemnat fara sa fie desemnat din partea vreunui partid. Insa, Parlamentul, vazand aceasta desemnare, a votat pentru. A rezultat un Guvern independent politic.

Asa ceva nu vom avea dupa alegeri, ci vom avea un Guvern politic, un Guvern care reprezinta vointa unui partid sau unor partide care vor sa mearga impreuna" - a spus Klaus Iohannis.

Desi presa a insistat sa afle un raspuns concret, seful statului a evitat sa spuna ce va face daca Dacian Ciolos va fi propus de PNL si USR - in ipoteza in care acesta ar ramane independent, dar ar fi sustinut de o majoritate politica in Parlament.

Reporter: "Daca unele partide vor veni la dumneavoastra cu propunerea ca Dacian Ciolos sa preia guvernarea, chiar daca nu este membru de partid. Veti numi propunerea venita de la acele partide?"

Klaus Iohannis: "Haideti sa lasam unele chestiuni si pentru dupa alegeri".

Pe de alta parte, presedintele Romaniei a afirmat ca platforma prezentata de premierul Dacian Ciolos este "foarte buna" si ca, probabil, acesta doreste "sa mearga mai departe".

"Este aceasta platforma prezentata de domnul Dacian Ciolos o platforma foarte buna. Sunt acolo chestiuni pe care ni le dorim cu totii, sunt principii care e bine sa ne ghideze in viata politica si economica. in ansamblu, este o platforma de principii si valori pe care o gasesc buna. (...) Banuiesc ca domnul Ciolos nu a venit cu aceasta platforma doar sa arate lumii ca are o gandire sanatoasa, ci doreste sa arate ca este dispus, cel putin asa am inteles eu, sa mearga mai departe. Pe ce pozitie? Asta, sigur, depinde in primul rand de alegator", a declarat Iohannis, intrebat despre platforma de principii de guvernare, lansata recent de premierul Dacian Ciolos.

Presedintele Klaus Iohannis a facut aceste declaratii in timpul vizitei pe care a facut-o la Centrala Nucleara de la Cernavoda.

Premierul Dacian Ciolos a lansat luni seara Platforma Romania 100, o platforma care trece in revista 10 principii "ale unei guvernari pentru cetateni", insotite de mai multe proiecte nationale despre care prim-ministrul in functie crede ca "ar trebui continuate sau incepute de guvernul viitor".


VIDEO PROTVPLUS.RO