Cum pot vota cei 130.000 de români aflați în izolare sau în carantină

03-12-2020 19:22


Peste 18 milioane de români sunt aștepți duminică la urne ca să își aleagă viitorii deputați și senatori. Trebuie să știți însă că veți putea vota numai în localitatea în care aveți adresa din buletin, la fel cum s-a întâmplat și la alegerile locale.

 

Dacă sunteți în izolare sau în carantină în orașul de domiciliu puteți să cereți urna mobilă.

Aproape 130.000 de români sunt în izolare sau în carantină. În cazul în care s-au izolat ori s-au internat în aceeași localitate în care au adresa din buletin, atunci vor putea apela la urna mobilă.

Pentru asta trebuie să facă o cerere pe site-ul Autorității Electorale Permanente sau direct la Biroul Electoral Județean și să atașeze decizia DSP privind izolarea sau carantina.

Dacă nu au aceste documente, autoritățile le vor cere de la Direcția de Sănătate Publică din respectivul județ.

DSP-urile sunt obligate să transmită birourilor electorale lista integrală a persoanelor care nu pot ieși din casă sau care se află în spital.

Important - cine dorește să apeleze la urna mobilă trebuie să înregistreze cererea până în 5 decembrie, cu o zi înaintea alegerilor.

Florin Mitulețu Buică, președinte AEP: "Avem în fiecare secție urna mobilă astfel încât toți să poată să voteze. Secția de votare trimite urna mobilă cu două persoane din cadrul Biroului Electoral și pază a MAI, programul fiind stabilit la nivelul secției de votare și ar trebui să ajungă urna mobilă la toate persoanele aflate în această situație".

 

Circa 6.000 de români nu vor putea vota

 

Lucrurile stau diferit în cazul celor care s-au izolat ori sunt internați în alt oraș decât cel din buletin. Sunt în jur de 6.000 de oameni, spune premierul Ludovic Orban, iar aceștia nu vor putea vota.

În cazul Bucureștiului însă se va putea vota cu urna mobilă, la cerere, și între sectoare. Adică dacă un cetățean este izolat în Sectorul 2, de exemplu, dar are domiciliul în buletin în Sectorul 5, va putea vota cu urna specială.

Ludovic Orban, premierul României: ”Nu poți să votezi decât în circumscripția electorală, adică județul respectiv, municipiul Bucuresti - unde ai drept de vot. Noi asigurăm dreptul de vot pentru toți cei care sunt izolați, carantinati în județul unde au drept de vot. Cel mai probabil, cei care s-au izolat/internat într un spital care nu se găsește în județul unde au drept de vot, nu vor putea să voteze".

Pregătirile pentru alegeri au început în toată țara. În Mureș, autoritățile montează corturi militare în fața sălii polivalente unde vor fi numărate voturile.

Damian Samoilă, purtător de cuvânt Prefectura Mureș: ”În secțiile de votare din Mureș vor ajunge 100.000 de mănuși de unică folosință, 1.100 litri de dezinfectant și 250.000 de măști de protecție".

Și la Galați angajații primăriei au amenajat secțiile de votare, multe dintre ele fiind în școli care sunt goale.

Petrică Pațilea, purtător de cuvânt Primăria Galați: “Cetățenii care doresc să știe la ce secție de votare sunt arondați pot accesa site-ul primăriei”.

Alegerile parlamentare au loc duminică, 6 decembrie.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO