A început campania electorală. Partidele pot face mitinguri doar cu cel mult 50 de oameni
De vineri într-o lună, mergem din nou la vot, de această dată, ca să ne alegem parlamentarii.
Campania electorală, a început vineri, cu reguli dictate de pandemie. Ca să marcheze totuși momentul, candidații au organizat ședințe în fața unor săli goale, sperând că vor fi auziți online.
Marcel Ciolacu, președinte PSD: „Cum era normal, astăzi, în prima zi de campanie, am venit în orașul în care m-am născut."
Social-democrații nu s-au mai strâns ca în trecut pe stadioane, ca să dea startul campaniei electorale. Candidat la Buzău pentru Camera Deputaților, Marcel Ciolacu a vorbit într-o sală cu sute de locuri în care au fost primiți 17 oameni. La București, Gabriela Firea și trei dintre foștii primari de sectoare care au pierdut la alegerile locale apar primii pe liste. Marcel Ciolacu l-a cooptat și pe reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, iar Gabriela Firea l-a impus pe medicul Streinu Cercel.
Adrian Streinu-Cercel, candidat PSD la alegerile parlamentare: „Avem tendinţa să facem un gest simplu, acesta, să ne salutăm cu pumnul. După părerea mea este contraindicat."
După ce joi seară anunța în ședința de Guvern restricții de circulație pe timpul nopții, Ludovic Orban a anulat acțiunea de la miezul nopții, când urma să lipească în Piața Victoriei primul afiș electoral al PNL.
Ludovic Orban, prim-ministru: „Asigurăm condițiile de asigurare a campaniei, încât riscul de răspândire a virusului să fie egal cu zero."
Cum se va desfășura campania la alegerile parlamentare 2020
Ca să nu intre în contradicție cu măsurile pe care tot ei le anunță, guvernanții își vor revizui cu totul modul de a face campanie. Deși sunt permise întâlnirile cu cel mult 50 de oameni afară și 20 în interior, liberalii se vor promova online și cam aceasta este tendința și la PSD. Își vor prezenta candidații și își vor lansa programele pe paginile de socializare și tot de aici vor trimite mesaje către electoratul dispus să ii asculte.
Pentru politicienii vechi, obișnuiți să strângă mâna electoratului sau să se plimbe în mulțime, misiunea nu e tocmai ușoară.
Alianța USR-PLUS a marcat începutul campaniei electorale cu primul miting online din România. Câștigătorii de la locale și candidați de la parlamentare au discutat pe internet despre programele formațiunii. Dan Barna a lăsat să se înțeleagă că formațiunea este gata să intre la guvernare.
Dan Barna, președinte USR-PLUS: „Acum e momentul construcției, este momentul construcției pe care USR-PLUS și-o asumă. Instituția bunei guvernări despre care vorbea și Dacian e despre exact același lucru, capacitatea unor oameni reali, onești și competenți de a construi în țara lor."
Vlad Tăușance, consultant de strategie: „Cred că o să fie o campanie destul de abstractă pentru cetățean. Politicienii vor fi nevoiți să se agațe de planurile sau de propunerile adversarilor. O să avem o inflație de declarații de presă și de războaie mai micuțe de tranșee între candidați și partide."
Klaus Iohannis, președintele României: „Le solicit să respecte cu sfințenie măsurile care au fost impuse pentru a face posibilă și în pandemie această campanie. Le solicit să fie exemple despre cum trebuie respectate normale."
În viitorul Parlament, încearcă să își păstreze locurile aleșii cu vechime. Apar însă și numele noi. Social-democrații încearcă să își spele imaginea cu personalității din domeniul sănătății, dar au propus și un fost luptător la categoria supergrea, pe Daniel Ghiță.
Ce artiști candidează în 2020 la alegerile parlamentare
Pe listele PNL se găsesc miniștri care s-au apucat deja de campanie. Șefa de la muncă, Violeta Alexandru și cea de la educație, Monica Anisie, candidează în București, iar ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Vaslui.
Partidul Mișcarea Populară ar vrea să o aducă înapoi în politică pe Elena Băsescu, dar și pe fostul antrenor Dorinel Munteanu, fotbalist al generației de aur.
La Partidul Ecologist candidează doi artiști, Sanda Ladoși și Marcel Pavel. Până acum, partidul nu a atins pragul minim pentru a intra în Parlament.
Alegerile parlamentare sunt programate pe 6 decembrie.