Cât a costat campania de la alegerile parlamentare 2020. Sumele de rambursat pentru partide

alegeri parlamentare 2020
Shutterstock

Autoritatea Electorală Permanentă informează că termenul-limită de depunere a cererii de rambursare a cheltuielilor electorale aferente alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor este 6 ianuarie 2021.

Conform unui comunicat al AEP transmis, pot depune cerere de rambursare toţi competitorii electorali participanţi la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020 care au obţinut minimum 3% din voturile valabil exprimate la nivel naţional, pentru fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului, respectiv care au obţinut minimum 3% din voturile valabil exprimate la nivelul circumscripţiei electorale în care au candidat.

Potrivit legii, cererea de rambursare a cheltuielilor electorale aferente alegerilor parlamentare trebuie depusă la Autoritatea Electorală Permanentă de către mandatarul financiar coordonator după publicarea rezultatelor alegerilor, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data alegerilor, respectiv până la data de 6 ianuarie 2021.

AEP atrage atenţia că cererea de rambursare depusă după data de 6 ianuarie 2021 nu este luată în considerare.

Raportat la contribuţiile depuse de către competitorii electorali, Autoritatea Electorală Permanentă estimează că vor fi solicitate la rambursare cheltuieli electorale în cuantum de 166.850.315,50 lei. În cazul alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2016, suma rambursată a fost de 42.700.000 de lei, precizează AEP.

Citește și
Cu cât erau plătiți mercenarii români care au fost uciși în Congo. Detalii despre atacul lansat de rebelii M23

Controlul finanţării campaniei electorale pentru alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat din anul 2020 se va desfăşura în perioada 6 ianuarie 2021 - 8 martie 2021, perioadă la care se poate adăuga termenul de 15 zile pentru eventuale solicitări privind informaţii suplimentare şi/sau clarificări.

Totodată, conform AEP, termenul de 90 de zile de la data alegerilor prevăzut de lege pentru rambursarea sumelor validate, aferente cheltuielilor efectuate în campania electorală, poate fi prorogat în situaţia prelungirii controlului cu 15 zile. În situaţia efectuării controlului şi de către Curtea de Conturi, termenul de rambursare a cheltuielilor se prelungeşte cu 30 de zile, potrivit legii în vigoare.

AEP a mai afirmat că suma cea mai mare de rambursat ar fi către PNL – 48.812.108,00 de lei, urmat de PSD - 47.993.815,47 de lei, Pro România - 29.566.831,92 de lei, PMP - 19.782.891,00 de lei, USR - 11.152.573,60 de lei, PLUS - 6.011.686,51, UDMR - 2.962.244,00 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat imediat după ce România a spulberat-o pe Ucraina la EURO 2024
Ungurii au reacționat imediat după ce România a spulberat-o pe Ucraina la EURO 2024
Citește și...
Nume noi în viitorul Parlament. Senatorul după care a fost numită o stradă şi soţii aleşi în camere diferite
Nume noi în viitorul Parlament. Senatorul după care a fost numită o stradă şi soţii aleşi în camere diferite

Viitorul parlament va avea deputați și senatori cu experiență, dar și nume noi. Și nu vorbim doar de cei din partidul AUR, surpriza acestor alegeri, dar și de reprezentanți ai celorlalte formațiuni politice.

Recomandări
Cât pot câștiga studenții care vor să lucreze pe timp de vară. Mulți dintre ei își caută un job sezonier
Cât pot câștiga studenții care vor să lucreze pe timp de vară. Mulți dintre ei își caută un job sezonier

Vacanța se apropie, iar elevii și studenții care vor să lucreze își caută un post. Sunt multe locuri pentru ospătari, barmani sau lucrători comerciali. Cei care vor avea salariul minim pe economie vor primi 2.363 de lei net.

Atmosferă de neuitat în Munchen, la meciul României. Suporterii au cântat neîncetat
Atmosferă de neuitat în Munchen, la meciul României. Suporterii au cântat neîncetat "Hai, România!"

"Când ne visăm împreună, ne adunăm împreună"! Și asta au făcut mii de suporteri români care au oferit momente emoționante și intense pe tot parcursul meciului România-Ucraina, dar și cu câteva ore înainte de începerea partidei.

Austria - Franța 0-1, la EURO 2024. Les Bleus câștigă fără să înscrie GALERIE FOTO
Austria - Franța 0-1, la EURO 2024. Les Bleus câștigă fără să înscrie GALERIE FOTO

Franța a câștigat după un autogol meciul cu Austria din prima etapă a grupelor EURO 2024. Partida de la Dusseldorf a fost în direct la PRO TV și VOYO.