Botoşăneanul de 105 ani care nu a lipsit niciodată de la vot. Ce mesaj are pentru politicieni
Ieșitul la vot este o datorie pe care fiecare trebuie să o îndeplinească pentru sine și pentru țară, pentru binele comun al societății în care trăim.
Asta ne arată doi dintre cei mai în vârstă votanți din țară, care duminică, chiar dacă i-au lăsat puterile și nu au putut merge la secțiile de votare, au pus ștampila pe buletinul de vot acasă. La 100 de ani, moș Panaite din județul Botoșani și bunica Natalia din județul Iași au votat cu încrederea că va fi bine, atât lor, cât și țării în care trăim.
HARTĂ în timp real. Prezența la vot la alegerile parlamentare 2020. Câți români au votat până acum
Moș Panaite este din comuna Tudora, județul Botoșani, are 105 ani și este printre cei mai în vârstă votanți din țară. Nu a lipsit niciodată de la vot în ultimii 30 de ani și cea mai mare nemulțumire a lui este că politicienii nu respectă legile pe care le dau.
Mitel Panaite, bătrânul de 105 ani: „Pentru îmbunătățirea poporului și a țării. Pentru că se întâmplă multe necazuri, oameni judecați, nedreptățiți. Să fie buni și să îndrepte lucrurile între oameni.”
Lexioara Mitel, nora moșului Panaite: „Este un exemplu de viață. La fiecare votare el m-a îndemnat să merg la vot pentru binele țării. Dimineața și seara el își face rugăciunea. De ziua României și-a făcut semnul crucii, iar înainte de rugăciune a spus: „Doamne, ajută România!” Mie mi-au dat lacrimile.”
Moș Panaite speră să voteze și la următoarele alegeri, dacă îl ține Dumnezeu pe pământ.
Reporter: „Ne întâlnim și peste patru ani la vot?”
Moș Panaite: „Să dea Dumnezeu!”
La Iași, bunica Natalia, din comuna Dobrovăt, a votat și ea pentru un trăi mai bun. Acum, la 99 de ani, trăiește din 136 de lei pe lună, ajutor social. Noroc de cei dragi, care se îngrijesc de ea, că altfel banii abia i-ar ajunge de o pâine pe zi.
Natalia Tănase, 99 de ani: „Le spun așa: să facă ce e mai bun în țară, să ajute pe cel care nu are, să-i dea celui necăjit și amărât, care poate a avut în viața lui, dar a lăsat totul la copii. Eu votez, dar ce speranță să mai am pentru generațiile care vin să îi ajute și să le dea și lor un bănuț. Suferim tot noi, suferim că nu avem și ei se bat că au.”
Din cei opt copii ai bunicii, acum mai trăiesc cinci, însă toți sunt oameni în vârstă, bolnavi, care au nevoie ei înșiși de ajutor.
Catinca Radu, fiica bunicii 82 de ani: „Mă descurc, dar cam greu, am noroc de fata care a stat aici. Eu sunt mai bolnavă decât ea.”
Pentru bunica Natalia, cea mai mare avuție sunt nepoții și copiii lor, care o vizitează când ajung în țară și-i aduc un strop de bucurie.
Harta candidaţilor la alegerile parlamentare 2020