Ludovic Orban anunta ca nu va vota un Guvern USL din care sa faca parte UDMR
Deputatul PNL Ludovic Orban a anuntat ca nu va vota un Guvern al USL din care sa faca parte UDMR, acest lucru nefiind legat de "statutul de partid etnic" al formatiunii maghiare, ci in functie de 4 motive ce vizeaza colaborarea cu PDL si Traian Basescu.
Orban enumera, pe Facebook, patru argumente pentru care pozitia sa este categorica impotriva cooptarii UDMR la guvernare.
"1. UDMR a tradat in 2009 intelegerea cu PNL si cu PSD, fiind factorul decisiv care a permis investirea guvernului Boc 2 (dupa ce, culmea, votasera motiunea de cenzura care a dus la caderea cabinetului Boc 1 ); 2. Timp de 3 ani UDMR a votat toate aberatiile guvernului Boc, care au creat dezastrul economic, social si institutional de astazi; 3. UDMR a boicotat referendumul de demitere a lui Basescu, fiind un factor decisiv in operatiunea de salvare a lui Basescu; 4. Cetatenii care ne-au votat sunt intr-o proportie zdrobitoare impotriva cooptarii UDMR la guvernare", a explicat Orban.
El precizeaza ca nu va vota un Guvern din care face parte UDMR.
"Mai precizez ca nu voi vota un Guvern din care face parte UDMR", a subliniat deputatul PNL.
Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminica seara, ca a discutat cu presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si de luni vor incepe discutiile pentru crearea unei majoritati constitutionale cu Uniunea.
"Am vorbit la telefon cu presedintele UDMR, Hunor Kelemen, l-am felicitat pentru realegerea domniei sale si mi-a confirmat faptul ca UDMR de maine este dispusa si vom incepe discutiile pentru a avea o majoritate constitutionala, o majoritate guvernamentala si parlamentara care sa permita modificari si reforme importante in anii care urmeaza", a spus Ponta.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat, duminica noapte, ca USL nu a discutat cu UDMR despre o alianta, nicidecum despre o alianta de guvernare, el aratand ca declaratia premierului Ponta referitoare la acest subiect inseamna disponibilitatea USL la a discuta niste "formule de asociere".
Luni, Antonescu a spus ca USL nu are nevoie de UDMR pentru investirea noului Guvern in Parlament sau chiar pentru modificarea Constitutiei, ci este vorba despre "un alt tip de abordare, o deschidere responsabila".
"Noi vom discuta, avem deschiderea anuntata de premier si sustinuta de noi toti – n-a vorbit doar asa, in nume personal – de a discuta cu UDMR despre orice posibil proiect in interiorul Parlamentului pe care l-am putea sustine in asociere. Daca vom ajunge din asta inclusiv la o formula de cooperare guvernamentala, ramane de vazut. Deocamdata noi asteptam ca si dansii rezultatele oficiale si dupa aceea sigur ca avem cateva subiecte majore, pentru ca aici nu e vorba de aritmetica. Nu avem nevoie, cum au inteles gresit unii, nici de UDMR, nici de altcineva ca sa trecem un Guvern prin Parlament, ba chiar ca sa modificam Constitutia intr-o forma sau alta, daca acest peste 66% din mandate, numarul acesta se confirma", a declarat Antonescu.
Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, luni, ca apreciaza "gestul" premierului Victor Ponta si ca dupa ce va afla rezultatele finale ale alegerilor UDMR va incepe discutii cu USL, considerand ca interesele Uniunii trebuie sa fie reprezentate in Parlament si Guvern.
UDMR va avea in viitorul Parlament zece deputati si sase senatori alesi in mod direct in colegii din judetele Harghita, Covasna, Mures, Bihor si Satu Mare, intre ei fiind Kelemen Hunor, Borbely Laszlo si Marko Bela, arata numaratoarea paralela a Uniunii.