Campania electorala se incheie sambata la 07.00, continuarea acesteia va fi sanctionata
Campania electorala pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului din 9 decembrie se incheie, potrivit legii electorale, sambata, la ora 7.00.
Orice incalcare a acestei prevederi legale este sanctionala contraventional sau penal.
Potrivit Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, televiziunilor le este interzis ca la mai putin de 48 de ore inainte de ziua votarii sa prezinte sondaje de opinie, televoturi sau anchete facute pe strada.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
De asemenea, in ziua votarii este interzisa prezentarea sondajelor realizate la iesirea de la urne, inainte de inchiderea votarii. Potrivit legii electorale, pe durata votarii se interzice membrilor birourilor electorale si persoanelor acreditate sa poarte ecusoane, insigne sau alte insemne de propaganda electorala.
Persoanele acreditate sa asiste la operatiunile electorale in ziua votarii, incepand cu ora 06:00 si terminand cu momentul incheierii si semnarii, de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare, a procesului-verbal de constatare a rezultatelor votarii in sectia respectiva, numai daca prezinta actul de acreditare. Acestea nu pot interveni in niciun mod in organizarea si desfasurarea alegerilor, avand numai dreptul de a sesiza in scris presedintele biroului electoral in cazul constatarii unei neregularitati.
Orice act de propaganda pentru sau impotriva unui partid politic, alianta politica, alianta electorala care participa la alegeri ori candidat independent sau incercarea de a influenta optiunea alegatorului, precum si incalcarea in orice mod a actului de acreditare atrag aplicarea sanctiunilor legale, atrage suspendarea acreditarii persoanelor acreditate sa asiste la operatiunile electorale in ziua votarii de catre biroul electoral care a constatat abaterea si indepartarea imediata a persoanei respective din sectia de votare.
Continuarea propagandei electorale dupa incheierea acesteia, precum si sfatuirea, in ziua votarii, a alegatorilor la sediul sectiilor de votare sa voteze sau sa nu voteze un anumit partid politic, alianta politica, alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale sau un candidat independent se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.500 lei.
De asemenea, purtarea, pe durata votarii, de catre membrii birourilor sectiilor de votare sau de catre persoanele acreditate, de ecusoane, insigne sau alte insemne de propaganda electorala se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 4.500 lei.
In legea electorala se mai arata ca promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum si primirea acestora de catre alegator, in acelasi scop, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Nu fac obiectul acestor prevederi bunurile cu valoare simbolica, inscriptionate cu insemnele partidului respectiv.
Mai multe informatii despre candidati si partide in sectiunea ALEGERI PARLAMENTARE 2012
Sursa: Mediafax
Etichete: amendă, lege, campanie, reguli, alegeri parlamentare,
Dată publicare:
07-12-2012 13:07