„Un loc minunat, unic, de unde nu ai vrea să mai pleci". Unde poți călători, în România, pentru a vizita un lan de lavandă
A început spectacolul lavandei, floarea mov cu parfum inconfundabil. Cultivatorii spun că este un an prielnic, așa că lanurile cu tufe bogate așteaptă vizitatori.
La Iași, pe cel mai mare câmp de lavandă din Moldova, oaspeții pot face plimbări relaxante, fotografii și pot vizita inclusivi galerii de artă.
Turiști din întreaga ţară au venit în acest weekend în apropierea Deltei Moldovei, atraşi ca un magnet de spectacolul lavandei.
Cultura ecologică de lavandă se întinde pe șase hectare. Lavanda a înflorit de doar câteva zile, iar mirosul pe care îl emană se poate simți de la doi kilometri depărtare.
Bătrână: „Parfumul te termină. Într-adevăr e un loc minunat, unic, de unde nu ai vrea să mai pleci".
Femeie: „Era prea frumos afară și am zis să mergem în lanul de lavandă”.
Cei mai mulţi turiști au vânat instantanee de poveste, mai ales că locul a fost decorat special pentru şedinţe foto.
Femeie: „Nu mă așteptam să fie așa. Credeam că o să fie pur și simplu un lan în pustietate și am văzut că sunt amenajate măsuțe și tot felul de cadre ca să facem poze".
Femeie: „Am vrut să încerc ceva nou. Sunt mult mai interesante fotografiile”.
Monica Irina Bala, administrator: „Vin oameni foarte mulți. Telefoanele mele rămân fără baterie de două ori pe zi".
La noi în țară sunt sute de hectare cultivate cu lavandă. Sunt doar 100 de mari producători care cumpără materia primă și o transformă în produse parfumate.
Monica Irina Bala, administrator: „Vin buchețelele proaspăt culese de pe câmp, uleiul esențial de lavandă care este regele producției, apa florală de lavandă care vine și ea cu uleiul".
Weekend-ul următor are loc Festivalul Lavandei. Vor fi momente artistice organizate pe câmp și un târg cu produse din florile mov și parfumate.