România are culturi tot mai generoase de lavandă, mentă, busuioc și salvie. Plantele aromatice nelipsite din restaurante
Avem culturi tot mai generoase de lavandă, mentă, busuioc, coriandru și salvie - plante care ajung deseori în bucătăriile unor restaurante sofisticate. Așa că fermierii au prins curaj.
Anul trecut, în România erau peste 2.600 de hectare cultivate cu diverse plante aromatice, potrivit Institutului Național de Statistică.
Câmpuri de un albastru-violet fac localitatea Stremț, din Alba, să semene cu satele din Provence, faimoasa regiune din Franța unde la orice pas se simte parfumul de lavandă. De la pasiunea ce părea trecătoare pentru plantele aromatice, o familie a dezvoltat o afacere.
Secretul unui sirop aromat stă în perioada de macerare a florilor
Cosmin Toma, bucătarul cetății: „Am făcut un desert `creme brulee`, care la bază are florile de lavandă. Pentru a intensifica aroma acestui preparat avem un parfum care la bază are tot lavandă, mentă și cimbru".
Și salvia este vedetă pe masa bucătarilor - are un gust proaspăt, ușor amărui și picant.
La Cluj-Napoca, Adrian s-a apucat de cultivat mentă, cerută în baruri mai ales.
Adrian Daniel Culda, producător local: „Este un hybrid olandez creat special pentru restaurante, pentru ca aspectul și mirosul să nu fie mult prea înțepător”.
Pentru culturile de busuioc, cimbru, coriandru, fenicul și muștar producătorii pot obține și subvenții de sute de euro de la stat.