Festivalul de toamnă al lavandei, la Iași. Ce produse și delicatese au putut cumpăra vizitatorii
Producătorii de lavandă din toată ţara și-au dat întâlnire în acest weekend la Iaşi, la Festivalul de toamnă al lavandei.
Mii de vizitatori au trecut pe la standuri şi au plecat de acolo cu prăjituri, îngheţată, aranjamente florale şi chiar jucării. Toate, desigur, cu lavandă.
Parcul Expoziţiei din Iaşi s-a umplut cu 60 de producători care au adus delicatese cu lavandă. O mulţime de oameni s-au oprit curioşi la standurile lor. Copiii au fost cei mai încântaţi de jucăriile şi lumânările cu parfum de lavandă.
Tată, însoțit de copil: „Îi plac aromele de la lumânările astea şi cred că caută ceva mai colorat. I-am arăt niște lăbuțe de pisici."
Cele mai căutate au fost, însă, dulciurile. Vizitatorii s-au delectat cu prăjituri, biscuiţi sau îngheţată, care a şi fost vedeta serii.
Vânzător de îngheţată: „Avem înghețată cu specific de lavandă. Tip sorbet, pe bază de apă şi cu lapte smatana, înghețată clasică.”
Cuplu: „Am zis că e o oportunitate să încerc înghețata cu lavandă, chiar dacă e frig afară, merită să ai ceva pată de culoare.”
Şi standurile pline de condimente au atras privirile curioase.
Bărbat: „Foarte interesante. Sunt un fan al condimentelor, ceaiurilor, sosurilor iuți.”
Afacerile cu lavandă au înflorit în ultimii ani, şi pe piaţă au apărut tot mai multe produse noi. Franţa şi Bulgăria sunt cei mai mari producători mondiali de ulei de lavandă, iar România se numără printre cultivatorii importanţi, alături de Italia şi Spania.
Flori Vioreanu, organizator: „Suntem foarte bucuroși că au venit mulți oameni. Au venit să își facă din nou proviziile şi au adus şi cunoscuți prieteni deja au început să fie din ce în ce mai conștienți de acțiunea de a cumpăra local.”
Festivalul continuă şi astăzi cu ateliere de creaţie, iar în perioada următoare evenimentul se va muta la Bucureşti.