Reacția IPJ Harghita la mesajul Europol: „S-a propus un program cu ture de 12 ore, 24 de ore din 24”
IPJ Harghita a precizat, luni seara, într-un comunicat de presă, că la Poliţia Topliţa s-a propus implementarea unui program de lucru diferenţiat, ca urmare a creşterii numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus în acest municipiu.
Precizările vin după după ce pe pagina de Facebook a Sindicatului Poliţiştilor Europeni Europol a fost postat un mesaj din care reiese că programul poliţiştilor din Topliţa ar urma să fie cuprins, de luni până sâmbătă, între orele 6:00 şi 18:00.
Compartimentul de Presă al IPJ precizează însă că este vorba de un program cu ture de 12 ore, 24 de ore din 24.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
De asemenea, se subliniază faptul că decizia urmăreşte şi reducerea riscului de infectare în rândul poliţiştilor.
"Pe fondul unui indice de contaminare cu noul coronavirus de aproape 5 la mie, echipa managerială a Poliţiei Municipiului Topliţa a propus implementarea unui program de lucru diferenţiat, astfel încât la nivelul fiecărei structuri operative (ordine publică, rutieră, criminalistic, investigaţii criminale) să fie asigurat personal în ture de 12 ore, pentru acoperirea întregii zone de responsabilitate, 24 de ore din 24. Pe acest model de program, în săptămâna următoare ar urma să asigure acoperirea integrală a serviciului de ordine şi siguranţă publică alţi poliţişti, asigurându-se atât timpul liber pentru odihnă şi pentru refacerea capacităţii de muncă, dar şi intervenţia operativă, imediată şi permanentă la evenimente. De asemenea, în acest mod se urmăreşte reducerea riscului propagării unei eventuale infectări în rândul personalului propriu, în scopul asigurării unei capacităţi optime de acţiune a poliţiştilor, în interesul sănătăţii comunităţii şi siguranţei cetăţenilor", se arată în comunicatul IPJ Harghita, citat de Agerpres.
Totodată, se precizează că în cazul în care acest program de lucru ar fi avizat şi aprobat, conform prevederilor legale şi normelor interne în vigoare, "implementarea acestuia ar presupune asigurarea cu personal specializat atât pe timp de zi în intervalul orar 6:00 - 18:00, cât şi pe timp de noapte în intervalul orar 18:00 - 6:00, situaţie în care ar fi posibilă şi reducerea numărului de ore suplimentare acumulate de către poliţişti".
În comunicat se mai menţionează că, la Poliţia Municipiului Topliţa, acest mod de lucru este în fază de proiect, fără să fi produs efecte până la acest moment.
"Totodată, subliniem faptul că toate acţiunile poliţiştilor harghiteni sunt generate de interesul profesional al asigurării unui climat optim de ordine, linişte şi siguranţă publică, pe toate palierele, cu viziunea respectării unei duble protecţii, pentru poliţişti şi cetăţeni, deopotrivă. În acest context, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita îşi va face în continuare datoria şi îi asigură pe toţi harghitenii, dar şi pe cei ce tranzitează judeţul nostru, că nicio zonă nu va rămâne descoperită, niciun moment, serviciul poliţienesc având caracter de permanenţă, 24 de ore din 24, 7 zile din 7", se mai subliniază în comunicat.
Mesajul transmis de sindicaliștii Europol
„Rugăm hoții să nu fure după ora 18:00”, au reacționat reprezentanții sindicatului Europol, care i-au acuzat pe șefii IPJ Harghita c[ le-au impus subalternilor un program de 12 ore, de luni până sâmbătă, între 06:00 - 18:00.
„Dacă totuși infractorii vor fi nesimțiți și nu vor înțelege că trebuie să opereze exclusiv în intervalul orar de mai sus și vor fi sesizate spargeri, tâlhării, violuri ș.a.m.d., polițiștii vor fi chemați de acasă să intervină”, este mesajul ironic postat pe pagina de Facebook a sindicatului Europol.
Reprezentanții Sindicatului Europol spun că această modificare a programului polițiștilor va fi în avantajul hoților de lemne, „principala îndeletnicire din zonă”.
„Acest model de "menegeri", nu numai că își bat joc de polițiștii care după 12 ore vor trebui să doarmă îmbrăcați în uniformă pentru ca atunci când le sună telefonul să ajungă cât mai repede la caz, dar demonstrează că siguranța cetățeanului este un deziderat de fațadă. Nu știm care sunt interesele din spatele acestei decizii sau cine nu vrea polițiști în serviciu după ora 18:00 și în weekend, însă suntem convinși că va fi mare fericire în rândul celor care taie ilegal pădurea și exploatează materialul lemnos în mod fraudulos, principala îndeletnicire din zonă”, mai transmit sindicaliștii în postare.
Sindicatul Europol precizează că a sesizat conducerea Poliției Române. „Să vedem dacă agreează astfel de decizii care pun în pericol cetățenii din mun. Toplița și încurajează infractorii să exploateze lipsa polițiștilor din teren.”