Din 260 de sirene acționate „de la centru” doar 184 au dat alarma de Ziua Protecției Civile. Oamenii, nepregătiți și derutați
A fost ziua Protecției Civile, iar pompierii au verificat starea sirenelor folosite pentru alertarea populației în caz de dezastru.
Cele care încă funcționează au sunat miercuri dimineața în toate orașele țării, inclusiv în cele aflate la granița cu Ucraina. Pe de altă parte, mulți nu știu să facă diferența între mesajele de alarmare, iar unii chiar s-au speriat că am putea fi atacați.
În centrul Bucureștiului, sirenele sistemului de avertizare a populației în caz de dezastre au sunat de pe cele mai înalte clădiri din zonă. Acest tip de alarmă anunță că urmează să se producă o inundație masivă sau un accident cu substanțe periculoase.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ana Covasniuc, purtător de cuvânt al Inspectoratul pentru Situații de Urgență: „Din cele 260 de sirene acționate din centrul integrat ISU, au funcționat 184. Verificăm și dacă au funcționat cele acționate manual”.
Nici în Maramureș nu au funcționat 25 din 143.
Localnic: „În situația în care suntem acum poate că ne mai trezim la realitate. Pregătiți nu suntem cum zice procedura, să ai un pachețel, cu radio, baterii, cu niște alimente neperisabile și să te adăpostești, eu mă duc în demisolul casei”.
Deși IGSU a anunțat public în urmă cu câteva zile că de la 10 la 11 va avea loc acest exercițiu de alarmare, mulți oameni nu au știut despre ce este vorba și s-au speriat.
Localnic: „Avem la subsolul clădirii o încăpere anti bombă, anti război. Mergem acolo”.
Localnică: „E alarmă de foc sau de ce e, de cutremur?”
După declanșarea războiului din Ucraina, IGSU a renunțat să mai testeze lunar sirenele pentru a nu speria inutil populația.
Cele din Tulcea au sunat însă de mai multe ori vara trecută, după ce în mai multe localități din Delta Dunării s-au prăbușit resturi de drone doborâte de ucraineni.
La Ceatalchioi primăria folosește și acum clopotele bisericii întrucât în zonă nu este semnal și nu pot fi transmise nici mesaje RoAlert. Abia acum se lucrează la instalarea unui releu de telecomunicații în zonă.
Sursa: Pro TV
Etichete: razboi, romania, exercitiu, sirene, alarme,
Dată publicare:
28-02-2024 19:43