Arii protejate, distruse după o decizie a Guvernului. O poiană cu narcise a fost arată
Aflate în mijlocul unui vid de control şi administrare, multe arii protejate din România sunt în mare pericol.
Anul trecut, Guvernul a eliminat, printr-o ordonanţă de urgenţă, custozii acestor zone, de regulă primării sau ONG-uri, şi le-a încredinţat unei agenţii nou înfiinţate. Curtea Constituţională a hotărât însă că decizia contravine legii fundamentale.
Între timp, o poiană plină cu narcise din judeţul Sibiu a fost arată cu plugul, iar complexul geologic Racoş a devenit loc de joacă pentru motociclişti.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Complexul Geologic Racoş
Sunt probleme și în Complexul Geologic Racoş, din judeţul Braşov, o arie strict protejată de lege. De când custozii au fost îndepărtaţi, zona cunoscută pentru vulcanul stins, coloanele de bazalt şi lacul numit "de smarald" a început să se degradeze.
„Încalcă regulamentul ariei protejate, o dată din punct de vedere al zgomotului pe care îl fac, al stricarii teritoriului, distrug biodiversitatea. În cariera Brazi, unde avem lacul putem vedea frecvent oameni care fură piatră, efectiv sapă după piatra de bazalt”, spune cătălin Cantor, fost custode Complexul Geologic Racoş.
Dumbrava Vadului din Sibiu
Iar în Dumbrava Vadului din Sibiu, proprietarul unui teren a arăt cu plugul poiana cu narcise. Omul vrea să cultive acolo...pepeni.
„A intrat cu plugul pentru că a observat atacul acesta asupra ariilor protejate şi atunci fiecare a început să facă ce vrea. A zis „e terenul meu”, spune Dan Trifu, vicepreşedinte Eco-Civica.
Întreaga situaţie a apărut după ce, anul trecut, guvernul a decis să controleze toate zonele protejate printr-o agenţie nou înfiinţată şi le-a luat de sub jurisdicita custozilor: ONG-uri, primarii, consilii judeţene.
Curtea Constituţională a decis însă că ordonanţa de urgenţă care înlătura organizaţiile neguvernamentale din ariile protejate contravine legii. Cert este că acum în multe astfel de zone domneşte haosul.
Piatra Şoimilor
În Băile Tuşnad, cel mai frecventat traseu turistic, care duce la Piatra Şoimilor, altă arie protejată, stă blocat de 8 luni din cauza unor copaci smulşi de vânt.
Rezervaţia Lacului Sfânta Ana - Tinovul Mohoș
Afectată este şi Rezervaţia Lacului Sfânta Ana - Tinovul Mohoș, unde se găseşte Roua Cerului - o plantă carnivoră foarte rară. Agenţia ariilor protejate nu are ghizi care să-i supravegheze pe turişti.
„S-au făcut focuri pe jos, au venit turişti cu maşina pe lac, au făcut ture pe lac, deşeurile n-au fost strânse o bună bucată de timp fără resurse umane nu se poate supraveghea o rezervaţie naturală, doar prin reguli”, spune Gavril Hadâmbaș, Ecos Club, la Lacul Sfânta Ana.
În România există peste 900 de arii protejate, dintre care doar 166 aveau custozi.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!